Különös és groteszk címmel látható a tavaly elhunyt Kossuth-díjas festőművész, Sváby Lajos emlékére rendezett tárlat a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

Sváby Lajos, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori rektora és a Kingston Egyetem díszdoktora 1935-ben született Abádszalókon. Bár alkotóéveinek jelentős részét Budapesten töltötte, számos szállal kapcsolódott Szolnokhoz. A Damjanich János Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményében őrzött festményeknek mintegy a felét, valamint a Teremtés-sorozat teljes grafikai anyagát bemutató Különös és groteszk című tárlat Sváby Lajos írásaival egészül ki, s hozza közel a látogatóhoz a művész alkotói világát, személyiségét, gondolkodásmódját.

Munkásságához kapcsolódva november 4-én beszélgetést szerveztek Egri Mária művészettörténész, a Sváby-életmű kiváló kutatója, Sváby András, a művész fia és Tenk László Munkácsy-díjas festőművész, az egykori pályatárs részvételével. Szó esett az Egri Mária által írt és szerkesztett, 2008-ban megjelent Sváby Lajos-albumról, valamint Sváby Lajos: Érzések, emlékek, képzetek című, 2014-ben megjelent, visszaemlékezés jellegű kötetéről is. 

A Különös és groteszk 2021. november 14-ig látogatható a Damjanich János Múzeumban.

Forrás és fotó: Damjanich János Múzeum