fbpx

Még néhány napig szavazhatunk, hogy kié legyen az Arany Medál

December 5-ig lehet szavazni arra, hogy ki legyen Az év írója, Az év színésze, Az év színésznője, Az év rendezője, kié legyen A legígéretesebb fiatal tehetség díja és az Életműdíj.

A szavazatokat a budapesti Bethlen Téri Színház, a 6Szín teátrum és a debreceni Apolló Mozi mellett a Miskolci Művészetek Házában (Uránia & Béke mozi) kihelyezett szavazóurnába dobott papírlapon vagy e-mail-címen keresztül is leadhatjuk a díjra érdemesnek talált művész/művészek nevének és a kategóriának a megjelölésével. A fiatal tehetségeknek járó elismerés, valamint az életműdíj esetében nem szükséges kategóriát megjelölni.

A voksokat az alábbi kategóriákban lehet leadni:

Az év írója
Az év színésze
Az év színésznője
Az év rendezője
A legígéretesebb fiatal tehetség díja
Életműdíj

A kizárólag a közönség szavazatai alapján odaítélt kulturális elismerést olyan színművészek, rendezők és írók vehetik át, akik a 2022-es évben közreműködtek hazai film vagy színdarab létrejöttében, önálló kötetet vagy folyóiratközlésre adott szöveget publikáltak.

A Navarrai Mészáros Márton újságíró-szerkesztő által 2008-ban alapított kitüntetéshez idén két hivatalos imázsfilm is készült, valamint egy meglepetésvideó. Előbbiben Csonka András, Domán Kornél Cornelius, Szacsvay László színművészek és Szaniszló Judit író a közönségdíjak fontosságáról beszélnek.

„A közönségdíj, különösen a kultúra területén, azt gondolom, hogy a legfontosabb, a legnagyobb jelentőségű díj” – mondta az Arany Medál díj kapcsán Csonka András. Szacsvay László, a Nemzet Színésze többek között arról beszélt, hogy színház közönség nélkül nem létezik. „A közönséget nem lehet meglobbizni, azt szokták mondani, a különdíjas az igazi nyertes. Ha egy kulturális különdíjról van szó, mint amilyen az Arany Medál-díj, akkor meg ki tudjuk nyilvánítani a tetszésünket azon alkotások felé, amelyek tetszenek nekünk” – ezt már a Keresztanyu című sorozat évekig Kolumbiában élt sztárja, Domán Kornél Cornelius nyilatkozta. Szaniszló Judit író szerint azért fontos az Arany Medál díj missziója, mert „nagyon sokszor a jó vélemények nehezebben jutnak el a célszemélyhez, aki író, közéleti személyiség, költő, színész – különösen fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy ez az íróknál egy nagyon magányos szakma”.

Az Arany Medál díj másik idei kampányfilmjében a 2021-es év legígéretesebb fiatal tehetségének járó Arany Medál díjjal kitüntetett Gombó Viola Lotti színművész a pályakezdés nehézségeiről és a visszajelzés erejéről vallott. „A színpadi művésznek sokszor kevés interakciója van a közönséggel, és például sokkal több visszajelzést kap a munkatársaitól, a színházban lévő emberektől, a rendezőtől, akár a családtól és nyilván önmagától is, mint egy reflektív személyiség, de ezek a vélemények nem mindig teljesen mérvadóak, lehetnek akár elfogultak vagy túl szélsőségesek. Kiváltképpen jó néha találkozni a nézői véleményekkel: éppen ezért nagyon jó és új és frissítő élmény, legalábbis számomra, ha valaki odajön, hogy egy filmben, sorozatban, színházi darabban az én teljesítményemet vagy alakításomat jónak találta, vagy adott neki valamilyen élményt, netán elgondolkodtatta vagy vitára késztette” – mondta a Centrál Színház tagja.

Idén készült egy meglepetésvideó is, amelyben Magyarország legidősebb aktív színpadi színésze, Csernus Mariann Kossuth-díjas színművész buzdítja szavazásra a voksolókat. A 94 éves alkotó, aki novembertől a Vizsolyi Biblia 2.0 című előadásban látható a Bethlen Téri Színházban, a 2018-ban elnyert Arany Medál-életműdíjával jelentkezett be az otthonából egy rövid üzenettel.

Az Arany Medál többek között azért különleges elismerés, mert – már hosszú ideje – nincsen előzetes jelöltlistája, kuratóriuma vagy zsűrije, csupán a közönség ízlésére hagyatkozik. Az összes olyan díjra érdemesnek ítélt színész, író és rendező nominálható, aki az idei naptári évben művészi produktumot hozott létre. Posztumusz díjat még nem adtak át.

A 14. Arany Medál díjátadót, amelyet december 14-én a kilenc éve a díjátadó helyszínéül szolgáló Bethlen Téri Színházban rendeznek meg, az Arany Medál-gálák háziasszonya, a nemrégiben Prima Primissima díjra jelölt Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser vezeti. Az ünnepségen – az előző évek hagyományát követve – korábbi díjazottak is jelen lesznek, díjat adnak át. A korábbi évek zenei fellépői között találni Földes László (Hobo) Kossuth-díjas bluesénekest-dalszerzőt és Kiss Zoltán gitárművészt, Várhegyi Lucas Palmira énekesnőt, Munkácsy Eszter dzsesszénekesnőt, Pribojszki Mátyás blueszenészt és Szász Ferenc gitárművészt, a Blahalouisiana beat-rock/pop-soul zenekar tagjait, Schoblocher Barbara énekesnőt és Jancsó Gábor basszusgitárost.

A díj nonprofit kezdeményezés, pénzjutalommal nem jár. Alapítója, Navarrai Mészáros Márton kulturális újságíró és szerkesztő, több lap szerzője. Eddig hatvanhat művész vette át az Arany Medál díjat, amely 2021 óta Szeredi Sára üvegtervező fatalpazatra erősített, csiszolt, homokfúvott üvegalkotásaként jelenik meg. Herendi Gábor filmrendező és Hámori Gabriella színművészek az egyedüli olyan díjazottak, akik eddig kétszer is átvehették a kitüntetést. A korábbi elismertek között van Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Bánsági Ildikó, Bálint András, Martinovics Dorina, Gálffi László, Básti Juli, Gubás Gabi, Szász János, Till Attila, Enyedi Ildikó, Nádas Péter, Háy János, Dragomán György és Végel László.

A képen Csernus Mariann az Arany Medál díjjal.

A rovat további cikkei