Tizenkilenc európai város elevenedik meg Burger Barna kameráján keresztül és a képekhez írt szövegrészletek által a MNMKK – Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb szabadtéri kiállításán. A Meg nem írt képeslapok című tárlat a 2017-ben elhunyt fotóművész utolsó munkájából válogat Magyarország EU-tagságának húszéves évfordulója alkalmából.

Könyv is készül a fotóművész utolsó munkájából. Fotó: PIM/Gál Csaba
Könyv is készül a fotóművész utolsó munkájából. Fotó: PIM/Gál Csaba

A PIM udvarán Burger Barna A titok ígérete – Meg nem írt képeslapok című utolsó, ki nem adott munkájából láthatnak szemelvényt a múzeumba látogatók, amely a fényképek és a fotóművész barátai által írt novellák dialógusából, a látvánnyá tett pillanatok és a nyelv szilánkjainak kaleidoszkópszerű játékából épül fel. 

A kiállítás Magyarország európai uniós tagságának húszéves évfordulóját ünnepli. Habár a szövegek az utazó idegenségéről és a megismerés töredékességéről beszélnek, Burger Barna a képek által megszelídíti ezt az idegenséget: fotóin a közös kultúra és emlékezet otthonosságában tűnnek fel ezek a nem is olyan távoli helyek. 

Burger Barna utazásai során készült fényképeihez kortárs írók, újságírók, írni tudó barátok adták Madrid, Marseille vagy épp Marosvásárhely ihlette emlékeiket, élményeiket, valós vagy fiktív történeteiket. Többek között olyan szerzők szövegeivel találkozhatnak az érdeklődők, mint Dragomán György, Térey János, Tóth Krisztina vagy Vámos Miklós. A képek és a szövegek egymástól függetlenül léteznek – külső-belső utazásaink asszociatív hálójában érnek össze. A városfotók és a hozzájuk írt szövegek jövő év tavaszán jelennek meg egy kötetben a Cser Kiadó gondozásában.

A kiállítás megtekinthető december 31-ig a PIM udvarán mindennap a Károlyi-kert nyitvatartási idejében.