A Kékvándor című kiállítás a kiváló fotográfusnak, Burger Barnának állít emléket, aki gyermekkori álmát valóra váltva tíz éve járta végig az Országos Kéktúra 1180 kilométerét.

Kékvándor. Fotó: Burger Barna
Fotó: Burger Barna

A vándorláson készült fotóit és a hozzájuk fűződő gondolatait könyvvé formálta, és a Magyar Természetjáró Szövetség gondozásában 2015-ben megjelentette Kékvándor címmel. Az április 18. és október 31. között a Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában, a Capa-központ rendezésében látható kiállításon nemcsak az album anyagából, hanem a vándorlás alatt készült mintegy 40 ezer fotográfia gondos válogatásából látható 100 kép.  Az Országos Kéktúra tizenkét tájegységén végigvezető fotográfiák és a különleges installációk, a fények, a hangok, a megmozduló képek a túra teljes útvonalát bemutatják.

Burger Barna (1965– 2017) keletről nyugatnak indult, alkalmanként húsz-negyven kilométeres távolságokat teljesítve, heti két-három napot rászánva, 2013 májusától 2014 novemberéig tartott az útja. Kamerája hol a természet szépségeit, hol pedig meglepő furcsaságait örökítette meg, fotográfiái erős országképet mutatnak.

Kék vándor 02 fotó Burger Barna.jpg
Fotó: Burger Barna

A Csizek Gabriella által válogatott fotográfiák egy része klasszikus módon, kiállítási kópiákon mutatkozik meg, felhasználva a Magyar Természettudományi Múzeum régi, használaton kívüli úgynevezett lepkedobozait, tartófiókjait. Ezenkívül láthatók textilre nyomtatott képek a térbe belógatva, az erdőt stilizálva, valamint plexire nyomtatott, térhatású fotográfiák is. A kupola alatti részben egy magasles várja a látogatókat, amelyről távcsővel nézhetők a kiállítás képei. A felvételek látványos elemeken, hatalmas világítókockákon tűnnek át sejtelmesen. Az oszlopokra a Kéktúra motívumai, jelzőtáblák, pecsételőhelyek kerültek, a kiállítótérben hanghatások, fényhatások hozzák létre a látogatók „erdő-mező élményét”. A kiállítás képei közül néhány az AR (kiterjesztett valóság) segítségével megmozdul, és érintőképernyőn is bebarangolható a Kéktúra, tájegységenként további harminc-negyven fotográfiát is meg lehet nézni.

A kiállítás külön fotókon mutatja be a kékvándorok felszerelését is. Burger Barna özvegye, Feszthammer Fanni a kiállítás rendelkezésére bocsájtotta a fotográfus néhány, a túrázás során használt tárgyát, illetve nemcsak a fizikai tárgyak, de a túrázás előkészületének a dokumentumai is rendelkezésre állnak. A tárlat fontos részét képezik a szövegek, amelyeket Burger Barna sok évtizedes barátjával, a Kéktúrán több tájegységen át vele gyalogló alkotótársával, Kőrösi Zoltánnal írt közösen a természetről, a tájról, a megtett útról.

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ együttműködésében megvalósuló kiállítást változatos szakmai programok – filmvetítések, könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetések, megemlékezések, tárlatvezetések – kísérik. A Kékvándor című fotókiállítás április 18. és október 31. között látogatható.