Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédével vette kezdetét a Budai Vár rekonstrukciójával foglalkozó Nemzeti Hauszmann Bizottság alakuló ülése november 14-én a Parlamentben. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a kerület országgyűlési képviselője és Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere mellett a bizottsági ülésen olyan építészek, művészettörténészek, jogászok és közgazdászok vettek részt, akik korábban intenzíven foglalkoztak a várnegyeddel.

Az első ülésről és a Hauszmann Bizottság jövőbeli munkájáról L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára tartott sajtótájékoztatót, ahol tolmácsolta Orbán Viktor szavait is. A miniszterelnök megnyitó beszédében elvi, szellemi területeket határozott meg arról, miért fontos a kormánynak, hogy a Budai Várra mint nagy kulturális központra az elkövetkező évtizedekben jelentős forrásokat biztosítson, és megújítsa azt.

L. Simon László sikeresnek ítélte az első ülést, és mint mondta, a tagok aktív részvétele és intenzív vitája előrevetíti annak lehetőségét, hogy a Budai Vár egy komoly társadalmi párbeszéd keretében újulhasson meg.

A Nemzeti Hauszmann Bizottság januárban folytatja munkáját, akkor már részletkérdéseket is tárgyalva a bizottsági ülés során. A jövő évi költségvetési törvény tervezetében 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre a terv megindítására.

Az biztos, hogy a munkatervek sorában az amerikaiaktól visszakapott Táncsics-börtön udvarán álló egykori Erdélyi bástya teljes régészeti feltárása az elsők között szerepel.

(Fotó: Nagy Mihály)