A rendezvény résztvevői hazai szaktekintélyek segítségével bepillantást nyerhettek három nagyjelentőségű régészeti bemutató-terület mindennapjaiba és hazánk régészeti parkjainak turisztikai vonatkozásaiba.

A konferenciát Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatói jogkörben eljáró igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki kiemelte az Európai Unió és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata közös finanszírozásából megvalósuló Quies Gorsiense projekt jelentőségét. ?Az elkötelezett munkatársaknak köszönhetően joggal remélhetjük, hogy a Gorsium Park 5 éven belül valóban eléri a kitűzött évi 50.000 fős látogatószámot? ? bizakodott az igazgatóhelyettes.

Az Aquincumi Múzeum munkatársai, Dr. Zsidi Paula főigazgató-helyettes és Lengyelné Kurucz Katalin közönségkapcsolati vezető előadásából hazánk leglátogatottabb régészeti területének fejlődésébe nyerhettek bepillantást a konferencia résztvevői. Lengyelné Kurucz Katalin részletesen ismertette a múzeum legfontosabb projektjét, a látogatószám növelését célzó Pannonia Provincia Programot, Dr. Zsidi Paula pedig munkaterületük átfogó fejlesztéséről számolt be. ?Az 21. századi látogatói igények megkövetelték tőlünk, hogy új attrakciókat, látnivalókat mutassunk be. A komplex turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően pedig megnövekedett a látogatók száma? ? mutatta be az összefüggéseket a főigazgató-helyettes.

A második előadás során az őskor emlékei kerültek terítékre. Takácsné Németh Gabriella a ?Matrica? Múzeum régésze az átmenő forgalom hiányáról számolt be Százhalombattán, ahová így jóval nehezebb múzeumlátogatókat csalogatni. Az ott dolgozó szakemberek a koravaskori temetkezési helyszín különlegességével igyekeznek megragadni a történelemre fogékony vendégeket. ?Monumentális és félelmetes a több száz sírgödör, amely egyben hazánk egyik legrégebb óta kutatott területe: 1847-ben már térkép készült a feltárási területről? ? illusztrálta a régész.

Nádorfi Gabriella, a Szent István Király Múzeum osztályvezetője, a Gorsium Régészeti Park felújítását célzó projekt vezetője Gorsium kialakulásáról és a projektről adott elő. A munkálatok eredményeként egy olyan kiállítótér létrehozására van lehetőség, amely magas színvonalú és egyedülálló múzeumi élményt tud nyújtani a látogatóknak. ?A modern látogatóközpont 21. századi interaktív kiállítótérben mutatja be a parkot, míg a korhűen felújított helyszínek az ókori életet fogják megidézni, amikor tavasszal az ókori Floralia ünneppel újra megnyitjuk Gorsiumot a látogatók előtt? ? vetítette előre a jövő évi terveket a projektvezető.

Lencsés Tamara, a Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője Magyarország régészeti parkjainak turisztikai vonatkozásairól tartotta a konferencia záró előadását. ?Az általános tendenciák alapján a kulturális turizmus egyre több embert vonz országszerte, és a kínálat is ennek megfelelően növekszik? ? ábrázolta diagramok segítségével az igazgató. Kutatásai szerint a kultúrára fogékony vendégeket a támogatások kihasználása és a fejlesztések megvalósítása segítségével már nem csak a fővárosban, hanem egyre szélesebb vidéki körben is mozgósítani lehet.

A konferencia előadásaiból levonható következtetések azt erősítik, hogy hazánk régészeti parkjainak látogatószám-növelését ? a többi kiállítóhelyhez hasonlóan ? modernizálással lehet elérni, amelyre szép mintákat mutattak be a konferencia régészei. Aquincum már bizonyítottan követendő példa, és remélhetőleg Gorsium is hamarosan eljut ugyanarra a szintre.