A Roma Produkciós Iroda augusztus elsején 17 órakor tart megemlékezést a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban a roma holokauszt emléknapja (augusztus 2.) alkalmából.

Az auschwitz–birkenaui cigány családi tábort 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjjel számolták fel. Közel háromezer embert gyilkoltak le egyetlen éjszaka. A lágerben már csak 2897 ember maradt, többnyire idősebb férfiak, asszonyok és gyerekek, miután 1944. május 23-án kiválogatták és áthelyezték más táborokba a munkaképes nőket és férfiakat. Szemtanúk elbeszélése szerint az emberek tudták, hogy mi vár rájuk, és eget rengető ordítások között, erőszakkal vitték őket a gázkamrába. A Cigány Világszövetség 1972-ben javasolta, hogy az áldozatokra augusztus 2-án emlékezzenek a világ országaiban. Az Európai Parlament 2015-ben nyilvánította augusztus 2-át a holokauszt roma áldozatainak emléknapjává.

A Roma Produkciós Iroda idén augusztus elsején 17 órakor tart megemlékezést a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.

Az emlékezésen bemutatják az idei évben készült Megsemmisítésre ítélve című dokumentumfilmet, melynek rendezője az Életkerék című filmből jól ismert Papp Róbert. A film egyedi hangvételét a kerettörténet adja, miszerint a cigány gyerekek és fiatalok egy táborozás során ismerhetik meg a történelmük legtragikusabb eseményeit egy öreg cigány ember (Szegedi Dezső) elbeszélésében.

Képek forrása: Roma Produkciós Iroda