December 9-én a budapesti KMO Művelődési Központban utolsó állomásához érkezett az Úton van a Cziffra Központ országos roadshow, amely az őszi, képzőművészeti vándorkiállítással egészült ki. Az esemény jól jelzi, hogy a készülő Cziffra Művészeti Központ színvonalas programoknak ad majd otthont.

A világhírű Cziffra György zongoraművészről elnevezett kulturális központ arra feladatra vállalkozik, hogy bemutassa a magyar kultúra szerves részévé vált roma kultúra értékeit és sokszínűségét a cigány kultúra nemzetiségi hagyományaival, művészeti örökségével és kortárs jelenével.

Hogy már megnyitása előtt minél többen megismerhessék az intézmény nevét és küldetését, valamint előzetesen ízelítőt kaphassanak kulturális programjaiból, 2019 júniusától decemberig egy 13 állomásos országos roadshow-n mutatkozott be a legkülönfélébb kulturális programokkal Úton van a Cziffra Központ. 

A KMO-ban a tárlatot Lőrinczy György a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, a Cziffra Művészeti Központ Művészeti Tanácsadó Testületének tagja nyitotta meg. Ezt követően Káli-Horváth Kálmán képzőművész, szintén a központ Művészeti Tanácsadó Testületének tagja tartott rendhagyó, személyes hangvételű tárlatvezetést.

Az őszi programsorozatot meghatározza a kortárs roma alkotók műveiből válogatott vándorkiállítás, mely egy-egy városban két héten keresztül volt megtekinthető. A szervezők a kiállításon túl egyéb kulturális programokkal is megszólították a helyi közönséget, méghozzá korosztályok alapján. Így, amíg a központ az adott településen „állomásozott”, a felnőtt közönség könnyűzenei vagy autentikus hagyományokra épülő koncerteket hallgathatott. Eközben a kisiskolások a roma motívumokkal ismerkedhettek meg a kézműves foglalkozáson, gyerekszínházi előadást láthattak, a középiskolás korosztály pedig interaktív drámapedagógiai foglalkozáson vehetett részt.

Káli-Horváth Kálmán képzőművész tárlatvezetést tartott

A vándorkiállítás a magas művészet, a kultúra segítségével a leendő Cziffra Művészeti Központ egyik legfontosabb küldetését vállalja fel: a megismertetés általi szemléletformálást. Egyben arra törekszik, hogy átalakítsa azt az általános képet a magyar társadalomban, amely a roma származású képzőművészeket a naiv művészet körében alkotókkal azonosítja. A tárlaton bemutatkozó összes képzőművész sokszínű munkássága a bizonyítéka annak, hogy a nemzetiségi jelzőt mellőzve,

kizárólag az alkotás minősége különböztethet meg műveket és művészeket egymástól.

A képösszeállításban olyan cigány származású magyar képzőművészek különféle stílusú alkotásai tűnnek fel, akik mindannyian művészetüknek más-más pályaszakaszain tartanak. A tárlat képei közt sétálva többek között Balogh Tibor, Borkó Marianna, Káli-Horváth Kálmán és Kunhegyesi Ferenc műveivel találkozhatunk.

Káli-Horváth Kálmán arra a kérdésre, hogyan választották ki a műveket, a Kultúra.hu-nak elmondta, hogy a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. gyűjteményében Derkovits Józseftől Szentandrássy Istvánig megtalálhatóak alkotások. „Derkovitstól például a hagyományos cigány mesterségeket bemutató képeket választottuk. Emellett fontos volt az is, hogy még pályakezdő, nem egy gyűjteményből elővett művészeket is kiállítsunk” – emelte ki. „Mindenképp akartuk, hogy cigány festőművésznők is bemutatkozzanak. Az is tervbe volt véve, hogy ne csak cigány származású művészek szerepeljenek a kiállításon, de arra gondoltam, előbb azok előtt hajtsunk fejet, akiknek eredendően szánjuk a központot. A későbbiekben tehetünk majd arra kísérletet, hogy úgy mutassuk be a magyarországi képzőművészetet, hogy cigány és nem cigány alkotók közösen, egymással egyenrangú partnerként kerülnek terítékre” – hangsúlyozta.

A roadshow kapcsán kitért rá, hogy mindegyik városban nagyon jó tapasztalatokat szerzett, szeretettel és nyitottsággal fogadták őket a helyiek, a kezdeményezést sikerként könyvelhetik el.

Az est és a nagyszabású országos kulturális roadshow méltó zárásaképp a Szinetár Dórával kibővült Romengo együttes adott koncertet, amely fergeteges hangulattal töltötte meg a KMO-t.

A fotókat Gettó Márton készítette.