A két fiatal nem mindennapi egymásra találásának történetét elmesélő, Látom, amit látsz című romantikus filmet a közönség először június 8-án Veszprémben, a Magyar Mozgókép Fesztiválon, majd június 22-től országszerte a mozikban láthatja.

Szabó Mátyás rendező első (korábban Vándorló levelek munkacímen leforgatott) játékfilmjének főhőse Ábel (Vilmányi Benett), a különleges képességekkel rendelkező, húszas évei végén járó fiatalember, aki a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét és szubjektálni kezd, az elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, majd megtalálni őket. Munkája körül forog az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel (Nagy Mari) oszt meg. A professzor kényszerű távolléte alatt viszont hibát vét. Rácsatlakozik az egykori elveszett gyermekből felnőtt nővé vált Vera (Hartai Petra) látására, akinek a szemén keresztül kezdi másként szemlélni a világot. A két sebzett fiatal közt különös kapcsolat alakul ki, szerelmesek lesznek egymásba, aminek következményeivel viszont nincsenek tisztában…

645dec0c759757d716b4f650.jpg
Vilmányoi Benett, Hartai Petra

A hamisítatlan kelet-európai közegbe ágyazott szerelmi történet alkotócsapata a látványteremtésben, a karakterek kitalálásában és sorsuk alakulásában toposzoktól és korábbi műfaji mintáktól független, saját utat választott. Ennek részeként a csalódott, zárkózott Verát megformáló Hartai Petra semmiképp sem a tökéletes álomnőt alakítja. Hasonlóképp az életét a szubjektálás köré építő Ábelt játszó Vilmányi Benetthez, aki a magánakvaló, kívülálló hős alakjában szintén nem a megszokott romantikus férfitípust testesítette meg a kamerák előtt.

A Látom, amit látsz rendezője Határ című vizsgafilmjével a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütáló Szabó Mátyás, aki legutóbb a ’90-es években tomboló ufóláz közben egymásra találó férfi és nő románcát dolgozta fel Jövetel című kisfilmjében. A Látom, amit látsz forgatókönyve a rendező, valamint Mikó Csaba és Barcsai Bálint együttműködésének gyümölcse. Az egyedi képi világáért a FOMO – Megosztod, és uralkodsz operatőre, M. Deák Kristóf felelt, a látványtervezés Töröcsik Ambrus (Senki szigete) érdeme, míg a jelmezek Kasza Emese (Mei Kawai, ReCirquel) munkáját dicsérik, zenei világát Keresztes Gábor teremtette meg (Drakulics elvtárs, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre). A vezető producerek pedig Iványi Petra (FOMO – Megosztod, és uralkodsz) és Major István (Szia Életem!, Liza, a rókatündér) voltak.

Forrás: NFI. Fotók: Szilágyi Lenke