A csomagolás alól Anna Mark egyik jellemző, sötét és világos tónusokkal, kontrasztos felületekkel árnyalt reliefje bontakozott ki, rímelve a kiállítás címére. A szentendrei kiállításra mintegy 60 munka érkezett a Párizsban élő és ma is aktívan dolgozó művész alkotásai közül. A júliusban nyíló tárlat Anna Mark teljes életművét, különböző korszakait igyekszik a hazai közönség elé tárni. A reliefek mellett gouache-ok, tollrajzok, aquatinták, metszetek és olajfestmények láthatók majd a nagyszabású kiállításon.

A hazai közönség előtt első alkalommal mutatkozik be ilyen léptékű, átfogó kiállítással a művész.

Az életművön keresztül feltárul Anna Mark szentendrei kötődése, baráti kapcsolatai (Barcsay Jenő, Ferenczy Béni, Ország Lili, Bálint Endre, Vajda Júlia), az 1956 után számára feltáruló szabad világ és művészetének jelentős korszakai.

Anna Mark (Márkus Anna) 1928-ban született Budapesten, 1950–1956 között a Fővárosi Bábszínházban dolgozott, itt ismerte meg Bródy Verát és Ország Lilit. 1956–1959 között Németországban, 1959-től Párizsban él. Az 1960-as években a Group Carré de Paris művészcsoport tagjaként dolgozott. 1964 óta számos kortárs művészeti központban és múzeumban állították ki Anna Mark munkáit. Olyan vizuális nyelvet fejlesztett ki, melyet a legkülönbözőbb források ihlettek, így az anyagok, gesztusok és szimbólumok összetett fúziójává áll össze minden egyes alkotása. A szürrealista képi világgal való foglalkozása pályafutása korai szakaszában alapjául szolgált a fizikai tárgyak természetének és anyagiságának folyamatos vizsgálatához. Munkásságára egészen a mai napig az építészeti kompozíciók gyakorolnak nagy hatást, ám művei a geometria szigorú rendjében a világ rendjének valóságát és ihlető erejét közvetítik. 

Az Árnyékok és jelek című kiállítás július 21-én, csütörtökön 18:00 órakor nyílik meg, és október 23-ig látható Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban (Kossuth L. u. 5.).

A fotókon Kigyós Fruzsina kurátor Anna Mark egyik frissen érkezett munkájával a szentendrei Ferenczy Múzeumban. Fotó: Deim Balázs