Lemberg_1934
Lemberg, 1934
Fotó: Fortepan

“Az Utazás Európa mélyére több mint egy könyv, múlt, jelen és talán a jövőnk van megírva benne, egy olyan kontinensé, mely folyton változik, bármilyen stabilnak hisszük is a határait, sosem voltak és nem is lesznek azok. Egy kis szeletét éljük épp a történelemnek, ezek közt a határok közt, mely azonban nem szabad, hogy korlátok közé szorítsa a megismerésünket, hiszen a világ ennél sokkal, de sokkal bonyolultabb hely” mondta el egy korábbi interjúban a szerző.

Muszatics-Peter
Muszatics Péter
Fotó: Sonia Troshima

Azért is volt fontos számára ez a téma, mert azok a városok, amelyekről ír Tallinn, Vilnius, Łódź, Lemberg, Pozsony, Temesvár, Szarajevó, Thesszaloniki földrajzilag ugyan közel vannak ugyan, mégis alig tudunk róluk valamit. Pedig bennük összesűrűsödik egész régiónk esszenciája, az összes ország és az összes nemzet.

Pozsonny_1903
Pozsony, 1903
Fotó: Fortepan

Sopsits Árpád legutóbbi filmje, a 2016-os A martfűi rém kilenc Magyar Filmdíjat nyert 2017-ben, köztük a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó elismerést is. A Balázs Béla-díjas művész többek között a Céllövölde, a Video Blues és a Torzók című filmek rendezőjeként lett ismert, és számos nagysikerű darabot rendezett a Budapesti Kamaraszínházban, a Nemzeti Színházban és a Vígszínházban is.

A dokumentumfilm a Focus Media Center gyártásában készül, amelynek vezetője, Sipos Áron producerként dolgozott többek között a Marozsán Erika és Joachim Król főszereplésével készült Szomorú vasárnap (Rolf Schübel), a Perlasca – egy igaz ember története (Alberto Negrin), a Jónás, aki a cethal gyomrában élt (Roberto Faenza) vagy a Thomas Kretschmann és Charlton Heston főszereplésével készült Papa Rua Alguem 5555 (Egidio Eronico) című filmeken.

A film gyártását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Ember Judit-pályázata támogatja.