fbpx

Meggyőző erejű hoaxok

DSC_7114_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond

Készman József megnyitóbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy szinte valamennyiünket lázban tartanak a legfrissebb űrkutatás eredményei, azok a különös felszíni képződmények akár a Holdon vagy a Marson, melyekről naponta kerülnek fel újabb és újabb fotók az internetre. ?Ilyenkor általában néhány hét intenzív, paranormális gerjedést követően természetesen mindig kapunk a NASA-tól tudományos magyarázatot a rejtélyekre. Nem arra kell gondolnunk, hogy valamelyik magyarázat érvényesebb a másiknál, hiszen laikusként nincsenek birtokunkban azok az ismeretek és referenciák, melyekkel objektíven eldönthetnénk ezek igazságtartalmát, inkább a hitrendszerek egymásnak feszüléséről van szó.? ? mondta el.

DSC_7101_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond

Hozzátette, hogy a ?fikció és a valóság határterülete ez?, és Martin Henrik kiállítása ehhez kapcsolódóan ?meggyőző erejű hoaxok létrehozására és bemutatására irányul?. ?Miközben az egyes munkák megformálása nagyon is funkcionális és esztétikus, valójában Henrik megzavarja a tárgyak jól megszokott rendszerét, egyszerre épít két, egymást kizáró entitásra? ? összegezte Készman megnyitóját.

DSC_7125_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond

Kérdésünkre Martin Henrik elmondta, hogy az űrkutatás, valamint legfrissebb eredményei már hosszabb ideje foglalkoztatják, és ebben is számára az a legkülönlegesebb, amely egyben alkotásra is inspirálja, hogy azok az információk, melyeket ebben a témakörben megosztanak a médiában, a hétköznapi emberek számára leellenőrizhetetlenek.

A rovat további cikkei