Dósa Richárd (Ricsi Pí), az Animal Cannibals alapító tagja, háromszoros Arany Zsiráf-díjas, VIVA Comet életműdíjas rapper a program indulása óta részt vesz a kollégium tevékenységében és a zsűriztetésben is. Mint elmondta, a tavalyi tapasztalatok alapján idén nagyobb szórást végeztek az előzetes szűrést illetően. A beérkezett 347 pályázatból 78-at választottak ki élő meghallgatásra. Ricsi Pí szerint az idei mezőny még az előzőnél is erősebb, így a döntés is nehezebb lesz. A műfajok is igen változatosak, a népzenétől kezdve, a swingen, a reggaen, a hip-hopon és a rockon át egészen a house műfajáig terjed a repertoár. A meghallgatás ideje négy nap, ez idő alatt minden alkalommal jelen van egy kollégiumi tag, a 44 főből álló zsűri pedig folyamatosan datálódik. Közülük kerülnek majd ki azok a mentorok, akik a későbbiek során segíteni fogják a zenészek előmenetelét. A zsűri a hazai zenei élet jeles képviselőiből tevődik össze, neves producerek és menedzserek közreműködésével. Ricsi Pí elmondta, hogy a meghallgatás során elsőként a kiállást figyeli, szerinte már az is sokat elárul, ahogyan a zenekar felvonul a színpadra. Emellett a legfontosabbnak az eredetiséget, a jó szöveget, a hangszerkezelést, valamint a tiszta és biztonságos éneket tartja. ?Kapnak egy kezdő lökést és egy nagy lehetőséget arra, hogy elinduljanak a pályán, hogy mennyire tudnak rajta maradni, ez szinte már csak tőlük függ. Most megkapják azt, amit normál üzemmódban kb. 4-5 év alatt tudnának előteremteni saját maguknak? ? fogalmazott.

zsuri

A bírálat folyamatáról Bajnai Zsolt szakmai tanácsadót, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetőjét kérdeztük. A kollégium képviselői egyesével mindenkit végighallgattak és ez alapján állítottak fel sorrendet, majd az került előzetes kiválasztásra, aki a négytagú bizottságtól legalább három szavazatot kapott. Idén 25 zenekar számára, fejenként 2 millió forintos támogatást terveznek, de ha túl erős a mezőny, ez a létszám minimálisan felülírható. A tavalyi évhez képest az is új, hogy idén a megnyert összeget már koncertezésre is fordíthatják a zenekarok. A színpadi kiállás fontosságát Bajnai Zsolt is hangsúlyozta, aki szerint részben már azzal is meg lehet nyerni a közönséget, ha látszik, hogy a zenészek maguk is élvezik, amit csinálnak. A döntés októberben várható.

_DSC2872_Copy

A válogatás közben megszólítottuk a Debrecenből érkező, power rockot játszó Cube zenekart is, akik a már régóta rendelkezésre álló, saját dalaikat tartalmazó lemez, egy profi mentor és a kapcsolatrendszerük bővítésének reményében pályáztak a programra.

Fotó: Csákvári Zsigmond