„Megrendülten tudatjuk, hogy Bajomi Nagy György, társulatunk tagja méltósággal és mindannyiunk számára példaadó lelkierővel viselt hosszú betegség után a mai napon elhunyt. Búcsúztatásáról később adunk hírt” – írta Facebook-oldalán kedd este az Örkény Színház.

Bajomi Nagy György 1966. december 16-án született Szentesen. A helyi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos osztályába járt. Két évet töltött a Nemzeti Színház Stúdiójában, ezt követően vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1992-ben végzett, osztályfőnöke Huszti Péter volt. 1992–1994 között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja volt. Olyan, a színház történetében meghatározó előadásokban játszott, mint a Gyöngyélet, az Itt a vége, pedig milyen unalmas napnak indult.

1994–2004 között a Pécsi Nemzeti Színház társulatát erősítette. A pécsi teátrum személyes hangvétellel búcsúzott tőle: „Gyuri egy évtizeden át, 1994–2004 között volt a Pécsi Nemzeti Színház társulatának tagja. Mindig üde, vidám személyisége meghatározó volt, mára feledhetetlen marad. Pécsett nemcsak Színházunk Társulatát, hanem a Város egyik vízilabdacsapatát is erősítette.” A baranyai megyeszékhelyen volt Szatyin (Gorkij: Éjjeli menedékhely), Ványa (Csehov: Ványa bácsi), De Valmonté herceg (Georges Feydeau: Osztrigás Mici) és Christopher Hampton Emberbarátjának  Philipje, fontos mérföldkő volt pályáján a Családtörténetek, Belgrád.

2004–2009 között szabadúszott, de többször játszott a Nemzeti Színház előadásaiban. 2009 és 2020 között a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja volt, pályája itt teljesedett ki. „Alakításai, személyisége kitörölhetetlen színházunk emlékezetében!” – írták. Volt Tót a Tótékban, Orgon a Tartuffe-ben, Oblomov az Oblom-offban, Vatelin A hülyéjében, a Polgármester a Revizorban,  eljátszotta a Vitéz Mihály, a Hamlet és a Titus Andronicus címszerepét, a Tizenkét dühös ember Tizedik esküdtjét, emlékezetes alakítást nyújtott Ibsen Kísértetekjében, a Ványa bá Asztrov doktoraként, A falu rossza Gonosz Pistájaként.


6566fb3f4e2ca0ff6a76071a.jpg
Bajomi Nagy György Székely Csaba Vitéz Mihály című komikus történelmi tragédiájának címszerepében a szombathelyi Weöres Sándor Színházban 2015. február 3-án. Fotó: Fotó: Büki László / MTI

Bajomi Nagy György 2020-tól haláláig az Örkény Színház társulatának tagja volt. Játszott A szecsuáni jó emberben, a Szex. Újra. El. című előadásban. Winston Smith volt a ’84-ben, átváltozóképességét mutatta Az ajtóban, nagy színpadi erőt mutatott a Solnessben és hatalmas játékkedvet a Hat medúza egy tepsiben című produkciókban.

Szombathelyen 2013-ban Holdbeli csónakos díjat kapott. Székely Csaba Vitéz Mihály című darabjának címszerepéért 2015-ben a POSZT-on elnyerte a Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját, a Városmajori Színházi Szemlén pedig a legjobb férfi főszereplő díját. Feydeau A hülyéje című darabjában nyújtott alakításáért szintén ebben az évben ismerték el a Thália Színház Humorfesztiválján.


6566fbba091200c2d07e3dfd.jpg
Zsigmond Emőke Julia és Bajomi Nagy György Winston Smith szerepében a ’84 című darab fotóspróbáján a budapesti Örkény Stúdióban 2020. szeptember 18-án. Fotó: Mónus Márton / MTI

2016-ban a Hamlet címszerepéért megkapta az évad legjobb Shakespeare-alakításáért járó Gábor Miklós-díjat. A díj kuratóriuma így jellemezte őt búcsújában: „Alighanem ő volt a legidősebb, egyben a leggyermekibb Hamlet, akit láthattunk színpadon. Czukor Balázs rendezésében játszotta el a dán királyfit 2015-ben a szombathelyi Weöres Sándor Színházban. Úgy, hogy minden egyes nézőnek barátja lett. (Ha ugyan nem volt már előtte is az.) Jó éjt, királyfi; / Nyugosszon angyal éneklő sereg!”

Mohácsi János egy fontos közös szombathelyi munkájuk, A falu rossza egyik próbáját idézte fel:

Bajomi Nagy Györgyöt 2018-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el.

Öt évig játszott a Kisváros, három évig a Tűzvonalban, két évig a Munkaügyek című sorozatokban.

Nyitókép: Örkény Színház / Horváth Judit