Elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Benedek Miklós 1946. szeptember 28-án született Budapesten. Édesanyja a Kulturális Kapcsolatok Intézeténél dolgozott, édesapja Benedek Tibor konferanszié, kabaraszínész. A Radnóti Miklós Gimnázium orosz tagozatára járt. 1965-ben Valcz Péterrel és Dévényi Tiborral megnyerték a Ki mit tud? paródia kategóriáját. Már az érettségi előtt felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára Szinetár Miklós osztályába, ahol 1969-ben végzett színművészként, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött Both Béla hívására, ahol 1969 és 1983 között játszott.

A Katona József Színház alapító tagja volt, itt készítette első rendezését, a Galóczát. Szellemi atyja volt a mintegy négyszázszor játszott világjáró, Színikritikusok díját is elnyert Budapest Orfeumnak, amelyet Császár Angelával és Szacsvay Lászlóval játszott.

1991–92-ben, valamint 1993–1996 között a Magyar Színészkamara ügyvivője, 1992–2007 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója volt. 2003-tól újra a Nemzeti Színház tagja lett, 2009 óta szabadúszóként dolgozott. 2017-től az Orlai Produkciós Iroda alkotóközösségének volt tagja.

Sokoldalú és sok műfajú színész volt: kabarét, drámát, vígjátékot, zenéset egyaránt játszott, az Operában is fellépett. Játékát régi vágású elegancia, kulturáltság, fegyelem, rendkívüli stílusérzék, fanyar humor, ironikus okosság jellemezte. Szerepeinek elmélyült, aprólékos kidolgozottsága sajátosan harmonizált személyiségével, külső megjelenésével.

Megkapta a Farkas–Ratkó-, a Rajz János-, a Jászai Mari- és a Kossuth-díjat, elismerték Érdemes, majd Kiváló Művész kitüntetéssel, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével. 2023. szeptember 6-án lett a Nemzet Színésze.

Mintegy 150 szerepet játszott el pályája során, közel 40 előadást jegyzett rendezőként.

Felesége Hodgyai Éva, gyermekeik a 2020-ban elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és Benedek Albert író, fordító.

Önéletrajzi kötete Maradok tisztelettel, Benedek Miklós címmel márciusban jelenik meg.

A nyitóképen Benedek Miklós 2016-ban. Fotó: MTI / Czimbal Gyula