fbpx

Meghalt Michel Bouquet francia színészlegenda

Meghalt 96 éves korában Michel Bouquet francia színészlegenda, aki hosszú pályafutása során olyan rendezőkkel dolgozott, mint Francois Truffaut és Claude Chabrol.

Bouquet szerdán, egy párizsi kórházban hunyt el – közölte az ügynöke az AFP hírügynökséggel. Színpadi szerepei közül emlékezetes volt Eugène Ionesco A király halódik című darabjának főszerepe, valamint Molière Fösvényében nyújtott alakítása.

A színpad iránt érzett rajongása ellenére filmekben is maradandót alkotott, a francia Oscarnak is nevezett César-díjat először a 2001-es Comment j’ai tué mon pere (Hogyan öltem meg apámat) című krimiben Juliette Binoche oldalán nyújtott alakításáért, másodszor a François Mitterand korábbi francia elnökről készült 2005-ös film címszerepének eljátszásáért kapta. Fiatalabb éveiben a francia új hullám számos alkotásában szerepelt: játszott Chabrol 1969-es filmjében, A hűtlen feleségben, valamint Truffaut A menyasszony feketében volt és A Mississippi szirénje című műveiben.

Az 1925-ben Párizsban született Bouquet a színpad szeretetét anyjától örökölte, aki gyakran vitte magában az Opera Comique-ba. Kulcsszerepet játszott kortárs külföldi írók, köztük Harold Pinter és Samuel Beckett drámáinak népszerűsítésében, de rajongott a klasszikusokért is.

Nyitókép: Michel Bouquet a feleségével, Juliette Carre-ral 2016-ban. Fotó: AFP/Joel Saget

A rovat további cikkei