Immár ötödik éve várja az érdeklődőket a színvonalas műsorokat felvonultató Pajtaszínházi Szemle, amelyen az ország különböző pontjairól érkező amatőr társulatok lépnek színpadra. Ebben az évben szám szerint tizenkilenc kompánia mutatkozik be a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadján és a Kaszás Attila Termében.

„A magyar kultúra napjához kapcsolódóan szebb programot aligha találhattunk volna” – emelte ki Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke. Hozzátette, hogy ez az egyik legjobb hangulatú program a Nemzeti Színház életében. Röviden ismertette a kormánytámogatással egymilliárd forintból elinduló Déryné Programot, amely azt a célt szolgálja, hogy a kőszínházak bemutatkozhassanak a vidéki közönség előtt.

Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója, Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke a megnyitón.

Szedalcsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója lelkesen üdvözölte, hogy öt év alatt ennyi települést sikerült bevonniuk a Pajtaszínház-programba. „Megjelenés előtt áll az összesen száz, pajtaszínházzal rendelkező települést bemutató kiadvány” – hívta fel a figyelmet.

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora arról tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy a mentorok közt színészek és drámapedagógusok vesznek részt, többek között Fehér Tímea, Csáki Csilla, Nagy Adrienn, Ecsedi Ferenc, Szabó Róbert Endre, Buzogány Béla, Gömöri Krisztián.

Szent László Közösség – Színjátszó Csoport
Illyés Gyula: Tűvé-tevők – parasztkomédia (Ságújfalu, Nógrád megye)

Mint azt a rendezvényen megtudtuk, ezerötszáz színjátszó dolgozott a programban és közel negyvenezer nézőt értek el.

Többek mellett Ságújfalu, Egervár, Pilismarót, Pellérd, Kemence, Kömpöc, Mesztegnyő, Girincs, Jánoshida, Ivád, Nyárád, Királyhegyes, Tolnanémedi és Újtikos művészeit láthatják a nézők. A változatos kínálatban hagyományőrző produkció, népi játék, zenés abszurd álnépmese és mozgásszínház szintén megtalálható.

A záróeseményen minden társulat oklevelet vehet át, amely egy-egy hivatalos véleményt is tartalmaz a művészeknek. Mint elhangzott, ez nem egy verseny, de szakmai útmutatót kívánnak adni a továbblépés és fejlődés érdekében.

Kiemelt kép: Pellérdi Mezőszél Tánc- és Színjátszó Csoport
Forrás: NMI / Edelmayer Zsolt, Kiss Mónika