Ki gondolná, hogy Kolumbusz Kristóf tudós fia, Hernando Colón egyik kedvenc szerzője Janus Pannonius volt? A Cervantes Intézet novemberi programkínálatában ehhez hasonlóan izgalmas témákat járnak körül.

Kolumbusz Kristóf fia, Hernando Colón hihetetlen bibliográfiai tevékenységet folytatott, élete során mintegy 15 000 kötetet sikerült összegyűjtenie a személyes könyvtárában. A sevillai katedrális Narancsudvarában található Biblioteca Colombinát 1539-ben alapították az ő hagyatéka alapján. A könyvek között Janus Pannonius öt kötete, három rendkívül értékes nyomtatott könyv és két kivételes jelentőségű kézirat található meg. A tudós és az író közötti kapcsolatról elismert szakértők lebbentik fel a fátylat november 10-én.

Az Alcalá de Henares-i Filmfesztivállal együttműködve az intézet online csatornáján négy filmes, Marina Seresesky, Neus Ballús, Zoe Berriatúa és Guillem Morales egy-egy rövid- és mozifilmjét teszik ingyenesen elérhetővé november 27-ig.

November 25-én Kultúra a háztartásban címmel látható María Ángeles Vila képzőművész és Alicia Herrero mozgásművész közös estje, amely olyan női témákkal foglalkozik, mint az otthon, a családi érzelmek, az anyaság és a nemzedékeken átívelő, egymásról való gondoskodás. Az előadás kísérlet arra, hogy láthatóvá tegyék az elhallgatott, otthoni, intim tereket, emberközeli és őszinte jelképeken keresztül, a művészek egyedi látószögéből, nem hagyva figyelmen kívül az egyes nemzedékek sztereotípiáinak társadalmi aspektusait, a művészet segítségével kétségbe vonva ezeket.

November 11-én a Magyar Zene Házában a Tasto Solo együttes Landini műsora lesz hallható, olyan ritka hangszerek kíséretével, mint az organetto vagy a középkori hegedű.

A nagy sikerre való tekintettel a spanyol fotográfia nagyasszonya, Pilar Aymerich A feminista harc Barcelonában és a társadalmi riport című kiállítása november 18-ig látogatható ingyenesen a Cervantes Intézetben.

Nyitókép: a Kultúra a háztartásban című performansz. Fotó forrása: Cervantes Intézet