A Magyar Állami Népi Együttes az idei első ukrajnai vendégszereplése alkalmával, május 25. és június 1. között nagy sikerrel mutatta be a Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című előadását Ungváron, Kijevben, Lembergben, Skoleban és Beregszászon. A műsor a magyar színpadi néptáncművészet történetében először viszi színre egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és azok előterében, a Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját.

Megidezett_Karpatalja

A hangsúlyt a közös gyökerekre helyezi, szemléletesen érzékeltetve a közös történelmi múltból származó törvényszerű hasonlóságokat. Az ukrajnai turné második felében június. 21. és 27. között Beregszászon, Huszton, Técsőn, Rahón, Ivano-Frankviszkben és Csernovicban látható a különleges előadás. Az együttest vendégszereplésének két utolsó állomására elkíséri Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója, aki a fellépések előtti köszöntőiben a magyar és az ukrán nép közös tradícióiról, és azok jelenkori hatásairól is beszél.

A 1078/2015.(II.25.) Kormányhatározatnak megfelelően minden egyes fellépés humanitárius célt is szolgál. A jegybevétel, a felajánlások és az adományok az Ukrajnában kialakult jelenlegi politikai helyzet áldozatainak családtagjait hivatottak támogatni.

A vendégszereplés további célja, hogy bemutassa a magyar és az ukrán népek kulturális örökségét, elősegítse egymás jobb megismerését, és megerősítse a két népet összekötő kulturális szálakat, valamint biztosítsa a magyar nép együttérzéséről az ukrán népet az ország jelenlegi nehéz helyzetében.