A Magyar Konyha gasztrokalauza 11. alkalommal foglalja össze, hol és mit érdemes enni a Balaton körül. A 300 tipp között 60 új hely kéri az ínyencek figyelmét. A gasztrokulturális magazin szerkesztősége idén is „körbeette” a tavat, ennek eredménye a több száz ajánlás. Az így elkészült kiadvány továbbra sem étteremkalauz, sokkal inkább kulináris útikönyv.
A kötet az éttermi kategóriák mindegyikéből tesz ajánlásokat: bemutat kultúrbisztrót, halsütőt, romkocsmákat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockás abroszos kisvendéglőket és fine dining éttermeket is. Külön fejezetben szerepelnek a borászatok, és több kategóriában – például kikötői étterem, strandbisztró, cukrászda és fagyizó – Top 10-es listák hívják fel a figyelmet a balatoni régió legjobbjaira.
A Michelin ellenőrei tíz helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak, négy pedig elhozta a Bib Gourmand, a jó ár/érték arányú elismerést is. Ezekről a helyekről külön lista olvasható a Balaton Gasztrokalauzban. A balatoni vendéglátás árai 15–25 százalékot emelkedtek, ám a rezsiárak megugrása ellenére a régi, nagy éttermek kitartanak, hozzájuk pedig hatvan új vendéglátóhely csatlakozott. Sokasodott a vega/vegán ételeket kínáló éttermek száma, a választék széles spektrumon mozog. A nosztalgiára hajlamos nyaralók ezért éppúgy megtalálják számításukat, mint a hagyományos vagy a modern konyha kedvelői.
A felhozatal igencsak eklektikus: lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, mediterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, barbecue, hamburger egyaránt kapható. Ugyanakkor a hagyományos balatoni ételek, mint a petyek, vagyis a fonyódi halászlé, vagy Vörösmarty Mihály kedvence, a baligány ritka szereplő az étlapokon.
A regionális gondolkodású éttermek esetén viszont üdvözlendő, hogy továbbra is törekszenek a helyi alapanyagok, a halak korábbinál jóval változatosabb használatára. A Balaton 2023 Gasztrokalauz az újságárusoknál elérhető a Magyar Konyha nyári dupla számának ingyenes mellékleteként.
Fotó: Csontos András / Shutterstock