Magyarország sanghaji főkonzulátusa a Magyar Nemzeti Levéltár közreműködésével, megannyi kutató és magánember önzetlen segítségével igyekezett felgöngyölíteni az 1890 és 1949 között Sanghajban élt és alkotott magyarok történetét. A könyv a Mi, sanghaji magyarok… címet kapta, utalva a Magyarország napilap 1935. szeptember 20-án megjelent azonos című cikkére. Az említett időszakban közel nyolcszáz magyar töltött hosszabb-rövidebb időt „Kelet Párizsában”.

Az izgalmas életutak közül a könyvben több mint hatvanat mutatnak be, számos építész, orvos, művész és kalandor történetét ismerhetjük meg.

Többek között szerepet kap Trebitsch Ignác, a kalandor, Silmann Stella, a kémnő, Számwald/Stáhel Gyula sanghaji amerikai főkonzul, Sömjén Rudolf, Mátrai Béla és Komor János építészek, illetve Holesch Dénes, Tatz László és Román György festőművészek is. A kiadványban megannyi, eddig máshol még nem publikált archív sanghaji fényképet is láthatunk, ami izgalmas csemege lehet mindazoknak, akiket érdekel a régi Sanghaj története.

A külképviselet a 2017-ben kiadott HUDEC és a 2019-es Gonda – Sanghaj ultramodern építésze című albumok után 2022-ben ezzel az újabb kötettel kívánja gazdagítani a nagyközönség ismereteit a sanghaji magyarokról, sanghaji magyar örökségünkről. A kiadvány kereskedelmi forgalomba nem kerül, de elérhető lesz a nagyobb magyar és kínai könyvtárakban egyaránt.

A fotók forrása: Magyarország sanghaji főkonzulátusa