A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelent meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember 3-ra van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.

A felvételek 2021 januárjában, az egykori Hungaroton stúdió, legendás Rottenbiller utcai nagy feljátszójában készültek. A lemezen Rieger Attila játszik gitáron, Rozsnyói Péter zongorázik, Oláh Zoltán nagybőgőzik, Csízi László dobol, az ifjú tehetség, Horváth Albert Fender Rhodes-on  játszik. 

„A Fender Rhodes a 70-es évek analóg elektromos zongorája a gitáréhoz hasonló hangszedőkkel szólal meg a puha, cselesztára emlékeztető varázslatos csilingelő hangján. Hazai színpadjaink gyakran nélkülözik az akusztikus zongorát vagy pianínót, ezért szerettem volna egy olyan utazó megoldást, ahol nem szorulunk a mai digitális hangszerek zongorahangjára. A Fender Rhodes a modern jazzben is gyakran használt legendás és teljesértékű hangszer. A felvételen egy 50-es évekbeli Böhm csöves erősítőn szólal meg” ­– mondja Rieger Attila.

A kvartett alapítói és az album anyagának szerzői, Rieger Attila
és Rozsnyói Péter a Liszt Akadémia Jazz tanszékén ismerkedtek meg.
A diploma után útjaik különváltak, de majd’ 15 év után újra keresztezték
egymást. 

A lemez különlegessége még, hogy minden egyes borító Nemes Péter szobrászművész-grafikus kézzel készített munkája, amely környezetttudatosan, a lehető legkevesebb műanyag felhasználásával készült. 

A New York-i jazzgitáros Peter Bernstein szerint „Ez egy gyönyörű lemez nagyszerű szerzeményekkel Rieger Attila és együttese előadásában. Attila hihetetlen hangzásvilágot jelenít meg fantasztikus gitárjátékával, amely nagyon egyéni és érett zeneiséget tükröz. Az együttes rendkívüli érzékenységgel, beleérzéssel és kellő nagyvonalúsággal hozza felszínre minden egyes szerzemény hangulatát. Nagyszerű zene!!”  

Rieger Attila 2004-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-gitár szakán Babos Gyula és Horányi Sándor növendékeként. A magyar jazz szcéna meghatározó egyénisége, Fonogram-díjjal kitüntettet zenész.

A CD a Nemzeti Kultuális Alap támogatásával jöhetett létre. 

Nyitókép: Rieger Rhodes Quartet, Rozsnyói Péter. Fotó: Gulyás Kristóf