2021 novemberében a Petőfi Kulturális Ügynökség azzal a szándékkal indította útjára a The Continental Literary Magazine című angol nyelvű tematikus szépirodalmi lapot, hogy megteremtse azt a platformot, amelyen keresztül régiónk szépírói és költői beléphetnek az észak-amerikai irodalmi piac fősodrába. A Continental első, előítéletről szóló lapszámát hatalmas kíváncsisággal fogadta az amerikai közönség, a februári amerikai lapbemutató turné nézőszámai, valamint a lap iránti kereslet azt támasztja alá, hogy az angolszász olvasók nyitottak a közép-európai irodalomra és kultúrára.

A magazin második, a sóvárgás témakörét boncolgató száma nemrég került kereskedelmi forgalomba a tengerentúlon, ahol két bolthálózatban, a Barnes & Noble és a BAM! Books-A-Million üzleteiben is megvásárolható szerte az USA-ban. A kiadó és a szerkesztők méltán bíznak abban, hogy hasonlóan széles érdeklődés övezi majd ezt a számot is, mint az ezt megelőzőt. Annál is inkább, mert a kiadvány sztáranyaga a legendás preformanszművésszel, Marina Abramovićtyal készült mélyinterjú. Marina Abramović nemcsak a munkáiról, de egy sor olyan problémáról is szót ejtett, mint például az igazság iránti sóvárgás a modern időkben, a halál és a csend, és hogy miben látja a saját örökségét.

A lap szerzői közt szerepelnek többek között Cserna-Szabó András, Gerevich András, Gurubi Ágnes, Kiss Tibor Noé, a sokszoros díjnyertes költő és műfordító George Szirtes, aki Krasznahorkai László angol fordításaiért 2015-ben elnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat, továbbá Horváth László Imre, Kemény István, Nyári Zsolt, Seres Hanna Lili, Vonnák Diána és a tényfeltáró riportjairól ismert Dezső András is. A számban régiónk irodalmát olyan szerzők képviselik, mint a lengyel Weronika Gogola író, a szlovák Michal Habaj költő, a cseh Lenka Kuhar Daňhelová költő és a szlovák Silvester Lavrík író, aki a június 9-én elkezdődött prágai könyvvásáron lépett fel a magazin bemutatóján.

A második lapszámot Nyári István pop-szürrealista festő munkái illusztrálták. A művész hiperrealisztikus részletességgel megfestett képei olyan alternatív valóságokba vezetnek minket, ahol minden elképzelhető, minden megvalósulhat, és ahol felébrednek bennünk az álmok és a vágyak. A festmények egy alternatív mesevilág valódi ígéretét hordozzák, amelyben a leghétköznapibb elemek is idealizálttá válnak, és beindíthatják a szemlélőben a véget nem érő sóvárgást.

A harmadik szám a hit különböző arcait mutatja be olyan szerzők művein keresztül, mint például a Nobel-díjra jelölt román költő Mircea Cărtărescu, Magyarország Babérkoszorúja díjas írója, Száraz Miklós György, az EUPL-díjas Horváth Viktor, a tavalyi Margó-díjas és a nagy sikerű Mély levegő kötet szerzője, Halász Rita vagy a Libri irodalmi díjas Tompa Andrea.

A lap legújabb kiadása nem hagyja figyelmen kívül a szomorú aktualitásokat sem. Jászberényi Sándor főszerkesztő az előszavában rávilágít arra, hogy – a latin mondással ellentétben – a múzsák háború idején sem hallgatnak. Ékes bizonyítéka ennek az a hat ukrán költőnő, akik a körülöttük zajló háborúban és háború ellenére is maradandót alkottak. Az ő írásaik külön szekciót képviselnek a magazin hasábjain.

Marianne Williamson neve talán nem sokat mond a magyar közönségnek, de az amerikainak annál inkább. Bestselleríró, politikai aktivista, a Demokrata Párt elnökjelöltje 2021-ben, Oprah Winfrey kulturális tanácsadója és spirituális vezető. Vele beszélgetett Jászberényi Sándor egy mélyinterjú keretein belül az orosz–ukrán konfliktusról, a világban jelen lévő legnagyobb kihívásokról és arról is, mit gondol Joe Biden amerikai elnök tevékenységéről.

A szám képanyagát az idén 70. születésnapját ünneplő Bukta Imre képei szolgáltatták. A Munkácsy Mihály-díjas képzőművész vallási témájú művei nemcsak visszaadják, hanem egyben ki is egészítik a lap tematikáját, rámutatnak arra, hogy hit nélkül nincs élet.

A magyar közönség a 93. Ünnepi Könyvhéten találkozhat a frissen megjelent lappal, ahol a Petőfi Kulturális Ügynökség standján (74) mindhárom lapszám kedvezményesen vásárolható meg június 12-ig. Az Ünnepi Könyvhét után a budapesti Massolit Books & Caféban lehet beszerezni a magazint, a Nagy Diófa utca 30. szám alatt.

A nyitóképen: lapbemutató a pozsonyi könyvvásáron. Forrás: PKÜ