A Mindenki! ‒ koncertek, történetek a beat és a rock aranykorából címmel, a Cser Kiadó gondozásában készült könyv a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas évek hazai koncertjeinek világába kalauzolja az olvasót. A rajongók és az előadók visszaemlékezéseiből összeállított, az NKA Hangfoglaló program támogatásával készült kötet jobbnál jobb sztorikkal és gazdag képanyaggal mutatja be a korszak könnyűzenéjét.

Dalok jutnak eszünkbe, amikor öröm ér bennünket, amikor szomorúak, szerelmesek, elcsigázottak vagy büszkék vagyunk. Lemezeket teszünk fel, ha elveszítünk valakit vagy ha társra lelünk, de dalokhoz fordulunk akkor is, ha egy régi érzést keresünk. A Mindenki! ‒ koncertek, történetek a beat és a rock aranykorából című kötet hősei az élőben előadott dalok. A könyvben olvasható koncerttörténetek persze nemcsak a dalokról szólnak, alkalmat kínálnak a szerelemmel, a barátsággal, a közösséggel, az alkohollal vagy a bumburnyák rendfenntartókkal való találkozások felidézésére is. Elvégre ennek a gazdag képanyaggal illusztrált, a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas évek könnyűzenei kavalkádját a rajongók és a rajongottak szemszögéből bemutató kötetnek a találkozás a kulcsszava.

A könyv
ötletét adó, a Volt egyszer egy
beatkorszak
blogon 2020 tavaszán meghirdetett
pályázatra érkező karcolat- vagy novellaszerű anyagok, valamint a bennük
megidézett előadók visszaemlékezései a korszakban való eligazodást segítő, a
memoárokban említett jelenségeket, fogalmakat (például az Ifjú Gárdát, az
ORI-t, a Pajtás újságot, a Piramis-brigádokat vagy a
táncdalfesztiválokat) magyarázó miniesszékkel, valamint a szövegekben szóba
kerülő helyszíneket bemutató írásokkal egészülnek ki. Ezek elsősorban a
fiatalabb olvasóknak kínálnak támpontokat és a korszak megelevenítését
szolgálják, ahogy a kötet közel kétszáz fotót tartalmazó képanyaga is.

A Mindenki!… az összekapaszkodás, az üvöltés, a szabadság és a szédület tapasztalatát hozza hozzánk közel. A közösen megélt katartikus pillanatokat. Előfordulhat, hogy a könyv olvasói és elbeszélői harminc, negyven, ötven évvel ezelőtt egymás mellett álltak egyik-másik bulin. A meghökkentő és nagyon ismerős, a szívszorító és sírva nevetős sztorik a kötetet összeállító Vass Norbert reményei szerint újból összehozhatják a könnyűzene szerelmeseit.

Mindenkinek megvannak a maga koncerttörténetei. A szerző abban bízik, mindenki tovább is adja ezeket a gyermekeinek és az unokáinak. Ha így lesz, akkor különböző nemzedékek összetalálkozásának is teret teremthet ez a kaleidoszkópszerű kötet, amely megvásárolható a könyvesboltokban, az online könyváruházakban, a kiadó webshopján pedig kedvezményesen megrendelhető.

Kiemelt kép: Urbán Tamás fotója