Korábban már olvashattatok nálunk a háromtagú AGAVOID-ról, akik 2019 őszén kezdték meg második lemezük, a STRATUM írását. A cím a rétegeket jelképezi, amit egyaránt értelmezhetünk akár földfelszíni vagy társadalmi szempontból is. Sok dalötlet készült az évek során, az írás folyamata és a felvétel összefonódott, a számok a próbák alatt nyerték el végleges formájukat. A tagok elárulták, hogy sokszor maradnak részletek a legelső demóverzióból a végeredményben, vagy kerülnek ki a keverésnél, hogy energikusabb, dinamikusabb megszólalású legyen az összkép.

Az AGAVOID tagjai törekedtek rá, hogy élőben is nagyon hasonlóan, kompromisszummentesen csendüljenek fel a dalok, és úgy érzik, ez látványos különbség a korábbi anyagaikhoz képest.

„A lemez ívét a naplemente fényeinek változása köré találtuk ki, amit a nyáron megjelent live session videónkban is felvezettünk.

Fényesebb, békésebb hangzások felől halad a sötétebb tónusú, néhol már éjszakai világot jelképező hatások felé.

Ehhez segít az album borítójából eredeztetett kísérő animáció, amit Világosi Csaba készített.”

Végül 2020 tavaszán rögzítették a végleges anyagot a Keleti Blokkban a saját stúdiójukban, majd az utómunka és a végső simítások is itt történtek nyár közepéig, a mastering Stámusz Feri (Stamusic) munkája. A lemez struktúrájában sokat segített Tövisházi Ambrus a Hangfoglaló mentorprogramján keresztül.