Bár a 2020-as Művészetek Völgye rendhagyó formában valósul meg, szerencsére idén is izgalmas zenekarok koncertjeit élvezhetjük. Szeptember 12-én az AGAVOID experimentális-elektronikus lüktetése tölti meg a kapolcsi színpadot, ennek kapcsán a zenekar tagjaival, Puskás Dalmával, Huszár Kristóffal és Kriska Bálinttal beszélgettünk.

Idén jelenik meg Stratum című lemezetek, amiről egy dalt már hallhattunk. Számomra az volt a legszembetűnőbb, hogy sokkal erőteljesebb a hangzás, Dalma éneke sokkal központibb szerepet kap, mint a korábbi dalokban. Ez tudatos döntés volt, vagy organikusan alakult így? 

Korábban, az első album dalainak felépítését és hangzását nagyban meghatározta, hogy több mindent belesűrítettünk az évek alatt összegyűlt ötletekből. Az új album is hasonlóan indult, aztán a munkafolyamat során több réteg kikerült a zenéből, ami lehet, hogy magában működne, de a végső állapotnál az összképet elterelte, zavarta volna. Néha szükséges megválni ezektől, bátran, tudatosan hámozni a dalokat, a vokált jobban előtérbe helyezve. Az időközben szerzett tapasztalatok és koncertezések alapján jutottunk ehhez a letisztultabb, de emiatt konkrétabb, erőteljesebb hangzáshoz.

Mintha a dalaitokban változna, hogy ki játssza a „főszerepet". Beszélhetünk hierarchiáról a hangszerek között?

Számonként nagyon változó, hogy kihozza az alapötletet, és ez kihatással lehet a végeredményre. Van úgy, hogy egy önmagában izgalmas dallammenethez kerülnek hozzá a részek, máskor egy teljes hangszerelési struktúra alapján fejlődnek a számok.

Ennél az albumnál törekedtünk az egységes hangzásra, hogy levegőzzenek a dalok, mindhármunknak legyen tere és ideje a zenében.

Az írás folyamata egyébként gyakran felvétel is, többféle formában játsszuk a számokat, sokszor maradnak részletek a legelső demó verzióból is a végeredményben. 

Dalma említette, hogy a karantén időszakát is produktívan töltöttétek. Hogyan hatott ez a periódus a készülő dalokra? Miben lesz más, mint ha hagyományos körülmények között készült volna?

Igen, amennyire tudtuk, tevékenyen töltöttük. Eleinte nehéz volt a bizonytalanságban tervezni, de aztán elkezdtünk pörögni és sokkal jobban fókuszálni, akár napokig dolgozva egy-egy számon a felszabadult időben. Az album nagy része már meg volt írva addigra vázlatosan, viszont a struktúrák, a hangszerelés még utolsó pillanatig fejlődtek. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy tudunk készíteni és ténylegesen befejezni felvételeket a saját kis stúdiónkban, így szinte végig ezzel foglalkoztunk tavasszal. Hagyományosabb körülmények között nehezíti a kreativitást, ha több idő telik el két session között, így viszont sokkal gyorsabban tudtunk döntéseket hozni a végeredménnyel kapcsolatban. 

A dalok között van régebbi is, ami most érte el végleges formáját. Gyakran előfordul, hogy egy korábbi ötletet újra elővesztek?

Általában egyszerre több ötleten dolgozunk, mint amit ki is adunk. Sokszor jön el az a pont, hogy más számok jobban előrehaladnak és inkább azokat fejezzük be. Ha épp nem passzol a szám az aktuális kiadványhoz, később dolgozunk rajta, máskorra időzítjük. Van olyan szám, ami egy-két próba alatt elnyeri a formáját, máskor hetekig-hónapokig agyalunk a tökéletesítésen. A Moldavite című számunk már megjelent single-ként, de annyit fejlődött koncertek alatt, hogy úgy gondoltuk, megérdemli, hogy újra felvegyük, kiegészítsük.

Az új AGA-nagylemez előfutára lesz a klip-trió, amiről azt meséltétek a Keret blogon, hogy a naplemente változásai különítik el őket egymástól. Hogy jött ez az ötlet és mit szimbolizál? Ki készíti a videókat?

Év elején kezdtük el tervezni, hogy szeretnénk live session videót forgatni, aminek klipes jellege van. Miután megtaláltuk a helyszínt, egyből ötleteltünk a vizuális megjelenésen és a fényeken Wurk Ikona és Matos Gergő segítségével.

A tágas ablakok lehetővé tették, hogy a naplemente fényhatásai érződjenek és a számok hangulatát erősítsék, ahogy egyre jobban besötétedik.

Két új szám, a Between, a Pearl és egy korábbi single-ünk, a Moldavite átdolgozott verziója került kiválasztásra. Nagyon jó élmény volt a forgatás, reméljük a jövőben is dolgozhatunk majd együtt a csapattal.

Az idei év másik fontos mérföldköve, hogy Fragment című dalotok bekerült a Telekom Electronic Beats válogatásába. Mit jelent nektek ez az elismerés? És mit gondoltok a válogatás többi daláról?

Nagyon örültünk neki, hogy felkerült a válogatásra, jó motiváció volt a lemez továbbgörgetéséhez ebben az időszakban! Elég erős felhozatal jött össze és szép ívet kaptak a kiadványok. Már a válogatás előtt terveztünk Ben Leavezzel közös koncertet, és örültünk, hogy egy albumon szerepelnek a számaink. Reméljük, a lemezről még több másik projekttel is lesz szerencsénk együtt dolgozni valamilyen formában.

Mit tartogat még számotokra 2020? Milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Ősszel megjelenik az albumunk, nagyon várjuk már, hogy megmutassunk. A tervek szerint fizikai kiadvány is készül belőle és szeretnénk még egy klipet forgatni. Szeptemberben Kapolcson, Debrecenben és a Kerekdomb fesztiválon koncertezünk. Novemberben a Toldiba szervezünk egy PLUTO kiadói estet, ahol már több dalt mutatunk meg a lemezről, decemberben pedig a Dürer Kertben lesz lemezbemutató koncertünk, ahol teljes egészében eljátsszuk az új albumot.

Kiemelt kép: Bukovics Aliz