fbpx

Megjelent Sőregi Anna első szólólemeze

A táncháztalálkozó alkalmából a Fonó gondozásában megjelent Sőregi Anna első szólólemeze Széki versek címmel.

Az album igényes kivitelű könyvformátumban látott napvilágot, így a zenét hallgatva és a szövegeket olvasgatva elmerülhetünk Korniss Péter legendás, Széken készült fotósorozatának néhány emblematikus darabjában, valamint Bezzeg Gyulának a művésznőről készült művészi fotóiban is.

„Amikor a lemez anyagával foglalkozni kezdtem, Szék felgyűjtöttségének köszönhetően a bőség zavara fogadott. Nemcsak a szövegek nagy mennyisége, ezerfajta variációja árasztott el, mint a tengervíz, hanem az érzelemből fakadó, különleges előadási stílus, hangvétel, hangszín is, ami a múlt széki énekeseire általánosan jellemző, és a szövegeket olyan kifejezővé, élettel telivé teszi. Minden nagy énekes egyéniség ugyanis egy adott dallamra saját ízlése, sorsa szerint énekli rá a szövegeket, ezért is olyan személyes hangúak.

Ungvári Mártonné Prózsa Zsuzsát, Sípos György Sándorné Juhos Zsuzsát, Papp Mártonné Fülöp Máriát, Csorba Jánost, Szabó Varga Györgyöt, Székely Ferencet ilyen szempontból is mestereimnek tekintem, még ha sajnos nem is találkozhattam velük. Az az eltűnt világ azonban, amit ők éltek, életükkel, művészetükkel képviseltek, számomra – és remélem, sokak számára – olyan értéket képvisel, amit mai életemben is szívesen látok viszont. Szóljon az ő emlékükre is ez az örök zene” – írta Sőregi Anna.

Nyitókép: Sőregi Anna. Fotó forrása: Fonó Budai Zeneház

A rovat további cikkei