fbpx

Megkapó komédia a Radnótiban

A darabot, amelynek korábbi magyar címe Tehetségek és tisztelők volt, Morcsányi Géza friss fordításában játsszák. Valló Péter a nagy sikerű Farkasok és bárányok után állít ismét színpadra Osztrovszkij-komédiát a Radnótiban. A színházi világban játszódó orosz mű a fiatalok vágyai és a boldoguláshoz szükséges kompromisszumok ellentétét járja körül, középpontjában egy színésznő kiárusításával ? a Radnótiban mindez több mint százharminc évvel az ősbemutató után, a #metoo mozgalom korában kerül színpadra.

Amuveszno2
A művésznő és rajongói nyílt próbája
A képen: Lovas Rozi

 

Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij a 19. századi orosz realista drámairodalom egyik legfontosabb alakja. Magyarul számos darabját játszották, ezek közül a legismertebbek a Jövedelmező állás, A vihar és az Erdő, amelyet a Radnóti Színház 1999-ben mutatott be Gothár Péter rendezésében. Osztrovszkij 1881-ben, saját negatív tapasztalatai alapján írta A művésznő és rajongói című komédiát, amelyben Nyegina, a fiatal színésznő először kerül szembe azzal a ténnyel, hogy a jobb élet és a karrier érdekében alá kéne vetnie magát a gazdag mecénások vágyainak. ?A művészet nem tud kiállni önmagáért, ha durva, brutális hatalmakkal kerül szembe, és gazdag mentorokat kell szereznie magának? ? fogalmazott Osztrovszkij.

 

Nyeginát szíve inkább az idealista tanítóhoz húzná, aki nemcsak a tudományokra és a jó modorra, hanem a tisztességes életre is oktatja őt. A kérdés az, hogy mi a fontosabb Nyegina számára, és miről tud könnyebben lemondani. A színdarab ítélkezés nélkül mutatja be ezt az emberi dilemmát, miközben a nézőket bevezeti a színpad mögötti világ humoros, játékkal és keserűséggel teli hétköznapjaiba. ?Mint saját korában és korunkban, a drámában is jelen vannak ezek a problémák: tud-e boldogulni támogatók nélkül a színész, sőt, maga a színház, és hogy a nők itt is kiszolgáltatottabbak, nemcsak a pénzes pártfogók irányába, hanem a színház belső hierarchiájában is ? miközben az is előfordul, hogy épp a nők használják ki az előnyeiket? ? fogalmaz Morcsányi Géza, aki az előadás dramaturgja is.

Amuveszno1
A művésznő és rajongói nyílt próbája

 

Valló Péter szavai szerint a kiszolgáltatottság nem a művészvilág sajátja, mára egyértelműen kiterjedt az egész társadalomra. ?A válaszok pedig személyiségfüggőek ? nem tudjuk, ki mennyit áldoz be: a személyiség reakciói patikamérlegen méretnek ki, láthatatlanul. Majd talán egyszer, sokkal később meglátjuk, miután már nyilvánvalóan érvényesült a hasznuk vagy a káruk.?

 

Az előadásban Lovas Rozi, Börcsök Enikő, Kelemen József, Pál András, Rusznák András, Porogi Ádám, Martinovics Dorina, Bálint András, Schneider Zoltán és Konfár Erik játszik. A jelmezeket Benedek Mari, a díszletet Horváth Jenny tervezte.

Forrás: MTI

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza/Radnóti Miklós Színház Facebook-oldala

A rovat további cikkei