fbpx

Megkapta az építési engedélyt a Kelenföldi Indóház felújítása

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum itt rendezi be legújabb tagintézményét, egy vasúttörténeti kiállítóhelyet.

Budapest Főváros Kormányhivatala csütörtökön adta meg az építési engedélyt a műemléki védettség alatt álló, 137 éves egykori indóház felújítására. Az engedélyes tervek birtokában folytatódhat a munka, amelynek következő lépése a kivitelezési közbeszerzés kiírása – mondta Vitézy Dávid, az intézmény főigazgatója.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az Építész Stúdió Kft.-t bízta meg az engedélyezési tervek elkészítésével. Az indóház eredeti karakterét visszaállító műemléki helyreállítás mellett az épület új közösségi-kulturális funkcióját gazdagító kortárs bővítménnyel egészül ki. A kelenföldi állomásépület megmentését a kormány idén februárban kiemelt beruházássá nyilvánította.

A Kelenföldi Indóház fő attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz, amely a vasúttörténeti kiállításhoz szervesen kapcsolódva mutatja be a városon belüli vasúthálózat jelentőségét, funkcióját. A kulturális kínálatot időszaki kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és közösségi programok színesítik majd.

Ezeken kívül az épület kiegészül egy vasúti tematikájú múzeumkerttel és egy kilátópontként is szolgáló új, kortárs terasszal a vasút felé. A tervek szerint egy bisztró is helyet kap az épületben, előtte, szabadtéren pedig az indóházzal közel egyidős gőzmozdony fog állni.

Nyitókép: a Kelenföldi Indóház látványterve a felújítás után. Forrás: Közlekedési Múzeum Facebook-oldala

A rovat további cikkei