A kormány döntése nyomán Magyarország új Közlekedési Múzeuma Budapesten, Kőbányán épülhet meg. A tervezési szerződést a múzeum 2020-ban kötötte meg, és a tervek most kapták meg az építési engedélyeket.

Az új Közlekedési Múzeumot a nemzetközi tervpályázat győzteseként a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro építésziroda és magyar partnere, a Noll Tamás Ybl-díjas építész által vezetett M-Teampannon építésziroda tervezi, számos magyar mérnök-, építész- és tájépítész-irodát bevonva. A tervezést teljes egészében Magyarország kormánya finanszírozza a központi költségvetés forrásaiból, a beruházás felügyeletét a Közlekedési Múzeum végzi az Óbuda mérnökiroda közreműködésével. 

Húsz hónap közös munka áll a Közlekedési Múzeum csapata és a Diller Scofidio + Renfro építésziroda és magyar partnerei mögött. „Most következik a tervezés következő, utolsó fázisa: a kiviteli tervek készítése, amely nélkül egy ilyen ipari műemlék helyreállítása nem adható vállalkozásba, hisz minden egyes részletnek jelentősége van abban, milyen lesz a végeredmény. Ez a munka 2023 elejéig tart, ezt követően írható ki a tender az új Közlekedési Múzeum építési munkálataira. Bontási és kármentesítési munkák persze már ezt megelőzően megkezdődhetnek a területen” – mondta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

Az építési engedély birtokában folytatódik az ország egyik legjelentősebb ipari örökségi területének rehabilitációja, az egykori Északi Járműjavító Opera Eiffel-műhelyházaként működő csarnoka után a Dízelcsarnok méltó megújítása.

A Dízelcsarnokban jön létre az új Közlekedési Múzeum legnagyobb egybefüggő kiállítótere, ahol 120 egyedi vasúti, tömegközlekedési, közúti jármű és több ezer más műtárgy kap majd méltó otthont.

A helyszín egy részén nyílt meg egy időszaki kiállítás tavaly, ezt nyáron ismét megnyitják.

Az új Közlekedési Múzeumban a korábbinál kétszer nagyobb állandó kiállítás jön létre, melynek kurátori, gyűjteményfejlesztési és restaurálási munkái szintén folyamatosan zajlanak. A Dízelcsarnok egy, a látványterveken is látható kortárs, üveghomlokzatú épületrésszel bővül. Itt lesz a múzeum egyik bejárata, de a kiállítótér is folytatódik.

A Kőbányai útra néző, műemléki védettségű fejépület és a teljes téglahomlokzat is megújul: itt kapnak helyet többek között a múzeum nemzetközi szinten is jelentős archívumi, könyvtári gyűjteményei és kutatási egységei, valamint a múzeum történetében először a kifejezetten műszaki-közlekedési eszközökre specializált korszerű restaurátorműhelyek is.

A projektnek köszönhetően egy elhagyott ipari terület kap új funkciót, új vasútállomás épül a múzeum mögött, minőségi zöldfelületeket alakítanak ki, és létrejöhet egy népszerű, családbarát, nemzetközi viszonylatban pedig izgalmas és értékes kulturális negyed.

Képek: Diller Scofidio + Renfro