A beruházás előkészítését a Közlekedési Múzeum irányítja. A tervek elkészültével és az engedélyek birtokában a kivitelezési tendert 2022 elején tervezik kiírni a 160 éves öntöde méltó felújítására, megmentésére.    

Az Öntödei Gyűjtemény az egykori Ganz-gyár, a magyar ipar zászlóshajójának egyik legrégebbi, máig fennmaradt épületében kapott helyet. Az épületet Ganz Ábrahám építtette 1858–1862 között és 1964-ig a vasúti kerekek gyártásában is fontos szerepet betöltő kéregöntödeként üzemelt.    

Közép-Európa első öntészeti múzeumaként 1969-ben nyitotta meg kapuit, majd Buda első ipari műemlékévé nyilvánították. 

Mivel a csaknem 160 éves farácsos tartó tetőszerkezet jelentős állagromlást szenvedett, 2019-ben felfüggesztették a múzeum látogatását. Ekkor láttak neki az azonnali állagmegóvásnak, valamint a teljes körű műemléki felújítás előkészítésének. A tetőt 2020 decemberében ideiglenesen stabilizálták. A kormány szintén ekkor biztosította a forrást az épület felújításának megtervezésére, ami idén januárban meg is kezdődött. A CÉH Zrt. az engedélyezési terveket elkészítette, pénteken pedig megérkezett az örökségvédelmi engedély. A kivitelezési közbeszerzés kiírását 2022 elejére tervezik.    

A felújítás eredményeképpen egy mai igényeknek megfelelő új konferencia- és rendezvénytérrel gazdagodik az épület, és megújul a múzeumkert is. Az épület minden műemléki elemét megmentik és felújítják.    

Az épületben az eddigi öntészeti kiállítást egy új, szélesebb ipartörténeti kitekintésű tárlattal egészítik ki, kiemelt figyelmet fordítva a magyar ipar aranykorának és Ganz Ábrahám örökségének bemutatására.

Nyitókép forrása: Magyar Közlekedési és Múszaki Múzeum