A 8. Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) színházi, zenei, prózai és összművészeti produkcióival hétfőn kezdődik a 15. évad a zalaegerszegi Kvártélyház udvarán.

A Kvártélyház Szabadtéri Színház és a Manna Kulturális Egyesület június 21. és 28. között nyolc nyáresti szabadtéri programra várja, valamint online színházi előadással szólítja meg a közönséget.     

A fesztivált Grecsó Krisztián költő, író és Hrutka Róbert zeneszerző Első évre fecske című, közös zenés-mesés estje nyitja hétfőn.

Kedden az író Megyek utánad című regények színházi adaptációját láthatja a közönség, a MASZK, a Füge és az Orlai Produkciós Iroda közös előadását Dékány Barnabás rendezi, a főszerepet Mészáros Béla játssza.     

A Veres1 Színház Robert Harling Acélmagnóliák című darabjával érkezik szerdán a zalai megyeszékhelyre, a kisvárosi fodrászüzletben játszódó történetet Dicső Dániel állította színpadra, a főbb szerepeket Balázs Andrea és Létay Dóra alakítja.       

Pénteken délután a legfiatalabb generációnak kínálnak programot:

a Griff Bábszínház gyermekelőadásán Csepregi-Kovács Napsugár, Lajhó Máté és Szolnok Ágnes játékával Pimet, a földimalacot kísérhetik végig kalandos útján.       

A fesztiválprogram 20.30 órakor Polgár Péter Dalműhelyeim című szerzői estjével, Müller Péter Sziámi, Takáts Noémi és Odett vendégművészek fellépésével folytatódik.       

Június 26-án a Mozsár Műhely és a Manna közös, 100 szóban a város című zenés előadásán Nagy Dániel Viktor és Szilágyi Csenge rövid, százszavas - kacagtató, szórakoztató, olykor elgondolkoztató történetekkel idézi fel a közösség múltját, mutatja be a jelent és vázolja fel a jövőt.     

A 6Szín Teátrum előadásán Tollár Mónika rendező Janikovszky Éva kilencvenes évek végén írt történeteit állítja színpadra. A lemez két oldala című kötet nyomán június 27-én Kovács Patrícia, Horváth Lili, Simon Kornél és Elek Ferenc meséli majd el egy-egy történet színét és fonákját.  

Június 28-án Balázs János zongoraművész és Tompos Kátya közös estjén azt az időszakot és hangulatot idézik fel, amikor Czifra György a pesti éjszakában bárokban zongorázott.     

A Szkéné Színház közösségi programjához a virtuális térben lehet csatlakozni.

A színházi játék a zoom videókonferencia platformon valósul meg, a játékba mindenki a saját eszközéről (internet hozzáféréssel, mikrofonnal, kamerával, valamint fülhallgatóval) jelentkezhet be. A saját fejlesztésű online színházban a nézők alakíthatják a történetet, közvetlenül befolyásolhatják a színészek játékát. Az improvizáló színészpáros június 24-én Kovács Virág és Varga Ádám, vasárnap pedig Földes Eszter és Ticz András lesz.

Nyitókép: jelenet az Acélmagnóliákból. Fotó: Lethenyei László