?Talán az egész magyar kultúra legjelentősebb alkalma ez? ? tette hozzá. A találkozó ?a színházi szakma önmaga felé érzett büszkeségének az ünnepe is? ? hangsúlyozta Fekete Péter, aki szerint büszkék lehetünk arra, hogy több mint 300 magyar nyelvű előadás születik egy évben a Kárpát-medencében. Büszkék lehetünk arra is, hogy Magyarországon több mint hatmillió színházjegyet vásárolnak egy esztendő alatt, a magyar színészek Oscar-díjas filmekben játszanak és egyre több magyar tévéfilmben van lehetőségük megmutatni a tehetségüket ? folytatta az államtitkár, hozzátéve: ?büszkék vagyunk a fiatal magyar rendezőkre, díszlet- és jelmeztervezőkre, koreográfusainkra, zeneszerzőinkre és a színházi háttérszakmák képviselőire?.


poszt3_600x400.png
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkára

 

Fekete Péter szerint a magyar színházi szakmát annyira fogja komolyan venni a közönsége, mint amennyire az komolyan veszi saját magát, ezért fontos, hogy a legjobb előadások szerepeljenek a pécsi találkozón. A színházak vezetőivel közös feladatnak nevezte Fekete Péter annak megfogalmazását, hogy miként tud a színházi világ ?még hatékonyabban, még jobban, még inkább közönségbarát módon? fordulni a közönséghez. Az államtitkár azt is fontosnak nevezte, hogy megkedveltessék a fiatal korosztályokkal is a színházat. Fekete Péter az eseményen a fővárosi Bajor Gizi Színészmúzeumból származó ? a régi aradi teátrumot ábrázoló ? 150 éves rajzot adott át a POSzT szervezőinek.


poszt5_600x400.png
dr. Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője

 

A 18. POSzT megnyitóján mondott köszöntőjében Páva Zsolt, Pécs polgármestere a többi között arról beszélt, hogy a találkozó már nagykorú lett, indulása óta kinőtte magát, és bár számos változást élt meg, lényege változatlan. A POSzT ünnep, ugyanakkor a magyar nyelvű professzionális színjátszás legmagasabb rendű találkozójaként egyúttal fontos szakmai megmérettetés is ? összegezte gondolatait dr. Hoppál Péter, a baranyai megyeszékhely fideszes országgyűlési képviselője, aki a fesztivál sokszínű voltára is felhívta a figyelmet. A POSzT idei díszvendége, Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházigazgató, rendező köszöntőjében a magyar színjátszás legjavaként értékelte az idei versenydarabokat. ?Merész válogatás, de nekem nagyon tetszik? ? jegyezte meg. Úgy vélekedett, hogy a POSzT-ot életre hívó Jordán Tamás szelleme hatja át a 18. találkozót is.


poszt2_600x400.png
Fekete Péter átadja a Sík Ferenc-díj a magyar ősbemutatókért elismeréstRáckevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznek, érdemes művésznek,a debreceni Csokonai Színház igazgatójának

 

A megnyitón Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója átadta a találkozó idejére a teátrum kulcsát Magyar Attilának, a POSzT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének. Az eseményen a debreceni Csokonai Színház társulatát tüntették ki a Békés Megyei Önkormányzat által alapított Sík Ferenc-díj a magyar ősbemutatókért elnevezésű elismeréssel. A díjat Fekete Péter és Zalai Mihály, a megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke adta át. A megnyitót megelőzően a versenyprogramba beválogatott társulatok képviselői lakatot helyeztek el a Janus Pannonius utcában található pécsi lakatfalon. Közvetlenül a megnyitó előtt pedig a pécsi Széchenyi téren POSzT-plakátkiállítás nyílt, amely az évad több mint 400 előadását hirdető alkotásokat mutatja be.


poszt4_600x400.png
Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházigazgató, rendező,a fesztivál díszvendége elhelyez egy versenyprogramot szimbolizáló lakatot

 

A fesztivál versenyprogramjában tizennégy előadás, köztük négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepel. A darabokat a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházában láthatja a közönség. Az idei versenyprogramot Regős János és Térey János válogatta Bazsányi Sándor és Balog József segítségével. A versenyprogram mellett több mint 100 rendezvény, közönségtalálkozók, koncertek, beszélgetések és további színházi előadások várják az érdeklődőket.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Sóki Tamás