A nagyszínpadon Nino Rota és Ennio Morricone filmzenéivel, a Balaton-parton Müller Péter Sziámi és a Felevad Duó, a Fugato Orchestra, az MH Veszprém Légierő Zenekar fellépéseivel, a Káptalanfüredi Strandon pedig magyar és beat filmzenékkel kezdődött meg a Balatoni Filmzene Fesztivál Almádiban.

A Magtár Kulturális Központban a Danubia Zenekar Cinema Paradiso című estjét Marcello Rota vezényelte, szólót énekelt Cristina Mosca. Olyan jól ismert filmek zenéi szólaltak meg élőben, mint a Keresztapa, A profi, vagy a Volt egyszer egy vadnyugat.

A rendezvényt megnyitó beszédében Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a Balatoni Filmzene Fesztivál fővédnöke arról beszélt: minket, magyarokat az tud világhatalommá tenni a művészeti ágak közül éppen a zenében, hogy itt nem érvényesül a nyelvhez kötöttség, amely számunkra egyszerre értéket, de gyakran kötöttséget is jelent. Úgy fogalmazott: A magyar zeneszerzők anyanyelvük ismeretében, de mégis anyanyelvük használata nélkül tudják megmutatni, hogy milyen géniusz is lakozik a magyar lélekben. A miniszter azt mondta: bízik abban, hogy egy hosszú hagyomány első lépéseként nyílik meg a filmzene fesztivál Balatonalmádiban.

Az előadás előtt röviden köszöntötte a nézőket a Balatoni Filmzene Fesztivál ötletgazdája, a szervező Aranyhíd Polgári Egyesület elnökségi tagja. Czompó Gábor arról beszélt: olyan, országosan egyedülálló programot szerettek volna megvalósítani, amely idővel összeforrhat Balatonalmádi nevével, és amellyel Balatonalmádi sikeresen kapcsolódhat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a rendezvénynek helyet adó Magtár Kulturális Központ és a vele szemközti jezsuita kolostor állami támogatással újult meg az elmúlt években és azóta rendszeresen szolgál a város kiemelkedő kulturális eseményeinek helyszínéül.

A Balatoni Filmzene Fesztiválon három nap alatt három színpadon csaknem húsz műsorszámban csendülnek fel a mozivászonról ismerős dallamok. A szombati főműsor a Swing a ’la Django (Kisszínpad) és a Mendelssohn Kamarazenekar fellépése (Magtár), vasárnap a Group ’n Swing koncertje (Kisszínpad) és a Savaria Szimfonikus Zenekar gálaműsora (Magtár) lesz.

Részletek és jegyek a filmzenefesztival.hu oldalon érhetők el.