Breier Ádám első egész estés filmjében Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán játssza a főszerepet.

Lefkovics Tamás, a
nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a
fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy már évek óta nem beszélnek
egymással. Tamás feleségének (Máhr Ágnes) váratlan halálakor az időközben
Izraelben vallásossá vált Iván azonban úgy dönt, hogy egy hétre beköltözik
Tamás lakásába, és a zsidó hagyományoknak megfelelően egy hetes gyászt, shivát
ül. Az együtt töltött hét rengeteg kalanddal és konfliktussal jár, ahol a hősök
esélyt kapnak, hogy szembenézzenek hibáikkal és kibéküljenek.

A Lefkovicsék gyászolnak keserédes dramedy, melyhez Breier Ádám rendezőt saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A történet egy zsidó gyászfolyamat körül zajlik, így a közönség egyszerre nyerhet betekintést e közösség hétköznapjaiba és különleges rituáléiba is.

„Számomra végtelenül fontos, hogy a családi ügyekről humorral és elfogadással beszéljünk, és ezzel is megmutassuk, hogy igenis van remény. A környezetemben jó pár diszfunkcionális családot látok, és hiszek benne, hogy működésképtelenségük fő oka az őszinte kommunikáció hiánya. A történetünk hősei a shiva egy hete alatt végre megtanulnak másképp beszélni egymással. Ez a mi célunk is ezzel a filmmel: másképp beszélni a diszfunkcionális családokról, mint amit eddig láttunk” – nyilatkozta a film rendezője.

A korábban kisfilmeket és dokumentumfilmeket készítő Breier Ádám a 2021-es Inkubátor programban nyert támogatást a Csaba Bálint társíróval közösen készített forgatókönyvének fejlesztésére és a film megvalósítására.

A Lefkovicsék gyászolnak problémafelvetésében realizmusra törekszik, a képi világa azonban jóval elemeltebb: a film operatőre, a Szürke senkik (2016), a Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot (2018) és a Déva (2018) csodás képeiért is felelő Dévényi Zoltán a történet abszurditásának megfelelő képi világot álmodott meg a filmnek.

A 2023-as őszi mozibemutatóra tervezett Lefkovicsék gyászolnak a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül.

Nyitókép: Dévényi Zoltán operatőr, Bezerédi Zoltán, Szabó Kimmel Tamás és Leo Gagel a Lefkovicsék gyászolnak forgatásán. Fotó: ULab/Gaál Dániel