fbpx

Megkezdődött a Notre-Dame nagyorgonájának restaurálása

The big organ is pictured during preliminary work in the Notre-Dame de Paris Cathedral three months after a major fire on July 17, 2019 in Paris. - French MPs on July 16 approved a law on the reconstruction of Notre-Dame, three months after flames ravaged the great Paris cathedral, but with the rebuilding process still mired in controversy. The April 15 fire destroyed the roof and steeple of the 850-year-old Gothic cathedral. Images of the ancient cathedral going up in flames sparked shock and dismay across the globe as well as in France, where it is considered one of the nation's most beloved landmarks. (Photo by STEPHANE DE SAKUTIN / POOL / AFP)

Három évvel a nagy tűzvész után megkezdődött a párizsi Notre-Dame-székesegyház nagyorgonájának teljes körű restaurálása.

A 19 szélláda helyreállítása már folyik egy vidéki műhelyben, egy másik helyen a hangszer 8000 sípját tisztítják meg a tűzvész következtében rárakódott mérgező anyagoktól.

Később restaurálják az orgona többi részét is, a nyáron például a négy nagy fújtatót újítják fel.

A nagyorgonát megkímélték a lángok, sőt az oltási munkák sem okoztak benne károkat, azonban a tűz következtében vastag ólompor rakódott rá. A tűzvész után teljesen szétszedték a hangszert, amely egykori pompájában tér vissza a Notre-Dame-ba, ahol 1733-ban játszottak rajta először.

A 12. századra visszanyúló történetű, világhírű párizsi székesegyház újjáépítésére 844 millió euró (313 milliárd forint) adomány gyűlt össze 340 ezer adakozótól a világ 150 országából.

Az újjáépítés alatt végzett régészeti vizsgálatok során több, eddig ismeretlen sírt fedeztek fel a templomban, köztük egy teljesen ép ólomszarkofágot, amelyben feltehetően egy 14. századi magas méltóságot helyeztek örök nyugalomra. Ha ez bebizonyosodik a későbbi vizsgálatok során, akkor a szarkofág megtalálása jelentős felfedezés lesz.

A sírokat a főhajó és a kereszthajó találkozásánál találták. Emellett a jelenlegi padozat alatt felfedeztek egy gödröt is, amelyben színes szobrokat ástak el. Ezek részei voltak a régi szentélyrácsnak, amely 1230-ban épült, és a 18. század elején pusztult el. A rács egyes részeit már a 19. században, a templomtorony csúcsának építése közben megtalálták, ezek jelenleg a Louvre-ban láthatók.

Nyitókép: az orgona a tűzvész után, 2019-ben. Fotó: AFP/Stephane De Sakutin

A rovat további cikkei