Debrecen színházi hagyományait emelte ki megnyitó beszédében Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere, aki hangsúlyozta, a következő évadban a kőszínház megnyitásának 150. évfordulójára készül a teátrum, ezt a tényt nagyon kevés magyarországi város mondhatja el magáról. Az alpolgármester szerint ez is jelzi, hogy a város polgárainak mindig is igényük volt a minőségi előadásokra. A DESZKA Fesztivál is ezért kaphatott helyet a Csokonai Színházban kilenc évvel ezelőtt. Idén 65 produkcióból válogattak a szervezők, akik igyekeztek olyan darabokat felvonultatni, amelyekből képet kaphatunk a hazai és a határon túli színházak kortárs magyar előadásairól, sőt, idén a Varsói Drámai Színház is elhozza Debrecenbe Spiró György Az imposztor című darabját.


deszkanyito_500x302.png
Fotó: Máthé András

Két évvel ezelőtt indult el a fesztivál részeként a Gördeszka programja, amelyben a kortárs művekből létrehozott gyermek- és ifjúsági előadások legjavát szemlézik a szervezők. Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatónője szerint azért is fontos ez, mert a gyermekek ezeken az előadásokon keresztül találkoznak először a színházzal, és nem mindegy, hogy ez az első találkozás milyen benyomásokkal történik, hiszen a minőségi élményt a fiatalok egy életre magukkal viszik. Az idei fesztivál nagyon izgalmas gyermekprogramot kínál, hangsúlyozta az igazgatónő, a hat előadás mellett szakmai beszélgetéseken vitathatják meg a résztvevők az ifjúsági színház helyzetét.

Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója arról beszélt, hogy rendhagyó módon egy filmmel kezdődik az idei seregszemle, ám ha valaki megnézi Vidnyánszky Attila alkotását, azonnal rájön, miért. Az igazgatónő szerint a film egy bensőséges vallomás a művészetről, a művészlétről és a színházi alkotás folyamatáról, ezért megfelelő gondolati útravalót adhat a hét programjához. Összesen harminckét eseményt vonultat föl az idei fesztivál, amelyben a színházi előadásokat fontos szakmai beszélgetések egészítik ki ? tette hozzá Ráckevei Anna.

Ungvári Judit