A Vásárhelyi Őszi Tárlatot Magyarországon egyedülálló módon, 1954 óta minden évben megrendezik Hódmezővásárhelyen. A kortárs képzőművészeti kiállítás egyediségét töretlen hagyománya, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi művészeti ág képviselteti magát. Európában csupán néhány olyan helyet találni ? például a Velencei Biennálé ? ahol immár hat évtizede folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.

A 61. Vásárhelyi Őszi Tárlatot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg október 5-én, az Alföldi Galériában.

_DSC2466

?Ez a város az elmúlt száz esztendőben úgy gondolta, hogy a 20. és 21. században, és a következő időkben ezt a várost várossá, emberek közösségévé maga a képzőművészet teheti. Bátor és merész vállalkozás volt, hogy a Párizsból visszatérő Tornyai Jánosnak a város adófizető közönsége és közössége megadott minden támogatást ahhoz, hogy Hódmezővásárhely az alföldi művészet fővárosa, és a magyar művészeti élet egyik központja legyen?- idézte fel a múltat a miniszter, majd arról beszélt, hogy a művészettől leszünk jobb emberek, ezért az alkotóknak támogatásra van szüksége, amit a kormány meg is fog adni nekik.

 

Lázár János gróf Andrássy Gyulát idézve úgy fogalmazott, hogy a művészet a nemzet tükre.

?A művészet a nemzet tükre, és a mai magyar művészet állapota, a mai magyar művészek helyzete is a nemzet tükre. A legkevésbé sem lehetünk elégedettek, hiszen a mai kortárs művésztársadalom még ma sem kapja meg azt a támogatást, amely megilletné, amelyet megérdemel, és amely jól bizonyítaná azt, hogy milyen óriási szükség van a művészetre. Magyarországnak szüksége van a művésztársadalomra, azért, hogy jobb legyen az ország, jobbak legyünk mi mindannyian a művészet által, boldogabb emberek, egy sikeres közösség és egy még sikeresebb ország részesei. A magyar kormány a következő években különösen fontosnak tartja majd, hogy a magyar művésztársadalom méltó támogatásban részesüljön?- mondta el beszédében.

_DSC2492

Az idei Őszi Tárlaton máris húsz művészt támogattak valamilyen formában, ennyi elismerést osztottak ki ugyanis az Alföldi Galériában tartott megnyitón.

A Tornyai-plakettel minden évben a legsikeresebbnek ítélt művész munkásságát ismerik el, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár, és amelyet idén Szabó Ábel festőművész vehetett át Lázár Jánostól, valamint Almási István polgármestertől.

_DSC2505

A Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat, mellyel egy éven át havi százezer forint támogatás és a névadó leszármazottja által adományozott Rudnay rézkarc jár, Szabó Klára Petra képzőművész nyerte el. A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Vető Orsolya Lia festőművész részesült, az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Ámmer Gergely szobrászművész kapta.

A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint az Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbit Balogh Gyula, utóbbit Szente Szabó Ákos festőművész vehette át. A felsőoktatási intézmények festő szakának végzős hallgatóinak meghirdetett Fiatal Festők Nívódíjában Szakszon Imre festőművész részesült.

Az egyedülálló kortárs képzőművészeti kiállítás december 7-ig tekinthető meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.