Október 4-én megnyílt a 62. Őszi Tárlat Hódmezővásárhelyen. Az Alföldi Galériában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntötte a közönséget, aki feleleveníttette, hogy Tornyai János személyében egy vásárhelyi találta ki annak idején az első kiállítást, a folytatás pedig szintén mindig olyanoknak volt köszönhető, akik vagy vásárhelyiek voltak, vagy valamilyen módon kötődtek a városhoz, értékeit és értékrendjét megbecsülték és szerették.

oszitarlatlazar1

?Az, hogy ez a kiállítás megmaradhatott, nem a kultúrpolitikának, de még csak nem is a várospolitikának volt köszönhető, hanem annak, hogy ennek a városnak a polgárai mindig szerették a szépet?- fogalmazott a miniszter. Elmondta, annak idején polgármesterként is azért támogatta a tárlat megrendezését, hogy bebizonyítsa a közösségnek és az egész világnak, igenis ragaszkodni kell ahhoz, hogy az élet lehet szép és jó, bármilyen körülmények között éljünk is.

Lázár János Almási István polgármesterrel közösen adta át a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, amelyet idén Gaál József vehetett át. A díjazott Munkácsy Mihály-díjas festő-, grafikus- és szobrászművész, művészeti író, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő tanszékének egyetemi docense. Saját bevallása szerint egy arcba kívánja tömöríteni a remény és reménytelenség eksztázisát. E művészi célkitűzés figyelhető meg a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő Három testvér című alkotásán (is).

oszitarlatlazar2

A Vásárhelyi Őszi Tárlat hazai képzőművészeti életben betöltött kiemelt jelentőségét tükrözik az adományozott díjak: idén a fődíjon túl 18 további elismerést osztottak ki. A Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat, mellyel egy éven át havi százezer forint támogatás és a névadó leszármazottja által adományozott Rudnay rézkarc (is) jár, Mórocz István grafikusművész nyerte el. Műveit egy cserépgyári munka ihlette: az ipari környezet, a gyári szerkezetek jelennek meg finom és aprólékos grafikai eszközökkel kivitelezett alkotásain.

oszitarlatlazar3

A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Gallov Péter grafikusművész részesült, az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Dobó Bianka képzőművész kapta. A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint az Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Nagy Attila, utóbbi nívódíjat Szvet Tamás szobrászművész vehette át.

A felsőoktatási intézmények festő szakának végzős hallgatóinak meghirdetett Fiatal Festők Nívódíjában Bíró Botond festőművész részesült.

Fotó: Nagy Mihály