fbpx

Megnyílt a 7. Nemzetközi Textilművészeti Triennále Szombathelyen

Tizenhét országból érkeztek alkotások a 7. Nemzetközi Textilművészeti Triennáléra, amelyet pénteken délután nyitottak meg a Szombathelyi Képtárban.

Az országosan meghirdetett fal- és tértextil kategóriában 72 mű szerepel a kiállításon, a textildizájnban 36, nemzetközi kategóriában 92 miniatűrtextilt, 13 zászlót és 32 szalagot tekinthetnek meg a tárlat látogatói.

Fotó: Unger Tamás

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára a megnyitón kiemelte: Szombathely ötven éve ad otthont a textilbiennáléknak és textiltriennáléknak, a rendezvény támogatottsága az öt évtized alatt rendszereket átívelő módon megmaradt.

Hozzátette: a három évvel ezelőtti triennále óta sok minden megváltozott, a koronavírus-járvány, az arra való utalás például maszkok formájában több kiállított műben is megjelent, ennek ellenére a művészet és a művészek feladata, hogy napjainkban „a normalitás szövetét” újraszőjék.

Fotó: Bonyhádi Zoltán

Horváth Soma, a megyei jogú város kultúráért is felelős alpolgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: a nemzetközi textiltriennále egyben a felújított képtár megnyitása is.

A tárlatot Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója nyitotta meg, aki elmondta: a triennále témakiírásának megfelelően jelen van a sodrás és sodródás. Amikor két évvel ezelőtt a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért kuratórium tagjai megfogalmazták a sodrást mint hívószót, még senki sem gondolt arra, hogy ez mennyire aktuális lesz – mondta.

Hozzátette: a különféle kíséreti textilmegoldások mellett nagy számban megtalálhatók a kiállításon a hagyományos technikákkal készült alkotások is. A miniatűr textilek, szalagok és zászlók az előző évekhez hasonlóan most is technikai és anyaghasználati megkötés nélkül készülhettek, így

a hagyományos textilek mellett megjelenik a PVC, a gipsz, a nejlon, a műbél, a karton, a fotó és a szilikon is.

A kiállítás megnyitását követően átadták a nemzetközi textiltriennále meghirdetett kategóriáiban legjobbnak ítélt alkotások, alkotók díjait.

Fotó: Nagy Zoltán

A tárlat augusztus 29-ig tekinthető meg a Szombathelyi Képtárban. Több információ ezen a linken található.

Nyitókép fotó: Bonyhádi Zoltán

A rovat további cikkei