Átadták kedden a felújított komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúriát, amelyben helyet kapott a Régi históriák a tekintetes urakról című tematikus, interaktív kiállítás is.

Az államosítás és a természeti katasztrófák következtében leromlott állapotú épületet és környezetét a felújítás után keddtől eredeti formájában tekinthetik meg az érdeklődők.

A helyszínen látható a Régi históriák a tekintetes urakról című tematikus kiállítás is, amelyben korabeli műtárgyak, különböző infografikai tartalmak és interaktív eszközök segítségével ismerhetik meg a látogatók a vidéki köznemesi életmód jellemzőit, az egykori építkezés egyes folyamatait. A kúria udvarán a majorságban folyó munkáról, az udvarház és az uradalmi cselédek mindennapjairól és az ott élő állatokról, istállókról kaphatnak ízelítőt a látogatók.

A kúria épületének felújítása 2020 és 2023 között, mintegy 658 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és 50 millió forint hazai forrásból valósult meg. A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretein belül országosan összesen 18 kastély és 12 vár újul meg.

A képen a komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúria. Fotó: NÖF