Már elérhető a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj idei pályázata, amelyre 2021. április 1-jéig várják a fiatal alkotók, tervezők és designelméleti kutatók jelentkezéseit.

A hat hónapos, 900 ezer forint értékű ösztöndíjra 35 évnél fiatalabb, szakirányú (BA, BSc, MA, MSc) művészeti, illetve designer és designelméleti egyetemi diplomával rendelkező, Magyarországon tevékenykedő alkotók jelentkezhetnek. A pályázat fedezetét a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. adja a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. pénzügyi lebonyolítói közreműködésével. 

Az önálló tervezői vagy kutatási projekt mellett a jelentkezők gyártói együttműködésben kiírt három témában is pályázhatnak. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által kiírt feladatban a JÖVŐ témaköréhez kapcsolódó forma- és dekortervezés a cél, porcelánon kifejezve. Szakmai partnerként a MAFORM is támogatja a programot, két, általuk kiírt feladat is választható. Az egyik a pandémiás helyzet miatt elterjedt távmunkára adható pozitív hatású tárgyi válaszok tervezése. A másik a blockchain technológia mindennapos felhasználási lehetőségeinek, illetve tárgykultúránkra gyakorolt lehetséges hatásainak kutatása, és annak eredményeit felhasználva olyan eszköz vagy szolgáltatás tervezése, amely a blokklánc technológia alkalmazásával ad választ egy valós problémára.

A pályázatokat április 1-ig várja a Magyar Formatervezési Tanács Irodája, elektronikus úton.

Nyitókép forrása: Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj Facebook-oldala, fotó: Perness Norbert