Kulcsfontosságú, hogy a népi mesterségek ismerete, szeretete a hétköznapok részévé váljon – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára csütörtökön Lakiteleken, a Nemzeti Művelődési Intézet székházában.

Závogyán Magdolna a Kárpát-medence viseletkultúráját bemutató kiállítás, egyben az ASzakkör – Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért 2023 program ünnepélyes megnyitóján arról beszélt, hogy fel kell ébreszteni az elemi igényt a közösségben megélt alkotásra, a kreativitás kibontakoztatására és az élethosszig tartó tanulásra.

Az államtitkár szerint A viseletek és viseletkiegészítők régen és ma című kiállítás arról üzen, hogy „a népművészettel együtt kell élni, és erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy kulturális örökségünk megismertetése rendszerszinten épüljön be a magyar családok és a magyar közösségek életébe.

Závogyán Magdolna felidézte: a kormánynak köszönhetően a Nemzeti Művelődési Intézet lehetőséget kapott arra, hogy 18 szakágban több ezer szakkört részesítsen módszertani támogatásban.

Hangsúlyozta: az ASzakkör program lényegi eleme, hogy az embereket nem elcsábítani, kiszakítani szeretné szűkebb környezetükből, lakóhelyükről, épp ellenkezőleg, a helyi kötődést, az identitást és a kisközösségeket kívánja megerősíteni a helyben szervezett lehetőségek felkínálásával. Mint mondta: ez az elgondolás azon a meggyőződésen alapszik, miszerint „reményteljes jövőt építeni csak az egyének és a közösségek képesek, akik jól ismerik őseink örökségét, tisztelve becsülik hagyományainkat, büszkék származásunkra, és készek élni szűkebb hazájuk lehetőségeivel. Így válnak e közösségek tagjai példává, hiteles értékközvetítőkké gyerekek, unokák számára, hirdetve a tanulás, a munka és a szorgalom becsületét. Nem kevesebb ez, mint a nemzetépítés maga, melyhez az egyén boldogulásán keresztül vezet az út” – tette hozzá az államtitkár.


651f8ce0072c4aca1001e894.jpg
Megnyílt a Kárpát-medence viseletkultúráját bemutató kiállítás Lakiteleken

Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője köszöntőjében felidézte, hogy az ASzakkör elnevezésű programot még 2020-ban, a pandémia kezdetén Závogyán Magdolna indította útjára, mert úgy gondolta, hogy a közösségeket nem szabad magukra hagyni, a közösségeket minden helyzetben meg kell tartani. Hangsúlyozta: néhány éve a program hat szakággal online tudásmegosztó portálként indult, hogy a közösségek meg tudják tanulni a bemutatott kézműves technikákat. A magyar állam, a magyar kormány támogatásával a Nemzeti Művelődési Intézet biztosította az eszközöket, az alapanyagokat, a módszertani kisfilmeket és a mentorálást – tette hozzá. Novák Irén elmondta: a kezdeményezés az elmúlt években nagyon sikeressé vált, és ma már elmondható, hogy 2023-ban közel 15 ezer résztvevője lesz az ASzakkör programnak. Háromezer régi és új közösség vesz benne részt 18 szakágban, és Kárpát-medencei szinten is mintegy 600 szakkört indítanak el a keretein belül – mondta. Kiemelte: hisznek abban, hogy a kultúra összekötő kapocs lehet a generációk között. Legfontosabb feladatuknak a magyarság megőrzését nevezte, és mint mondta: ez a program képes, illetve alkalmas ennek szolgálatára.

A motívumkincsekben gazdag A viseletek és viseletkiegészítők régen és ma című tárlat hagyományos, illetve modern népi ihletésű alkalmi és hétköznapi öltözékeket sorakoztat fel, melyeket különféle technikákkal, köztük bőrművességgel, gyöngyfűzéssel vagy nemezeléssel készült kiegészítők színesítenek. A részletesen kimunkált, egyedi alkotásokat a Békés Megyei Népművészeti Egyesület biztosította. A kiállítást a szervezet elnöke nyitotta meg.


651f8d0817aee2daefc23372.jpg
Megnyílt a Kárpát-medence viseletkultúráját bemutató kiállítás Lakiteleken

Pál Miklósné elmondta: az utóbbi években az a meghatározó törekvés figyelhető meg, hogy a sajátos magyar vagy éppen a Magyarországon élő nemzetiségek tárgyi kultúrája jelenjen meg úgynevezett népi dizájnként viseletekben, mindennapi használati tárgyakban vagy éppen az építészetben. A most megnyílt tárlat a viseleteken és viseletkiegészítőkön ezt próbálja megmutatni, reprezentálni.

A kiállítás 2024. február 29-ig látogatható a Nemzeti Művelődési Intézet székházának nyitvatartási idejében.

Fotók: Bús Csaba / MTI