A Magyar Nemzeti Múzeum új tárlata 500 évre visszamenőleg mutatja be a nők társas kapcsolatokhoz való viszonyát, és a jelenkori arák is megjelennek a tárlaton, amit Ugron Zsolna író nyitott meg. Az esemény ceremóniamestere Berecz András mesemondó volt.

A Magyar menyasszony című kiállítás 800 négyzetméteren mutat be 50 magyar női történetet az elmúlt fél évezredből. Megtekinthető például Bethlen Kata 16. századi kelengyéje; Alekszandra Pavlovna étkészlete, amelyet a József nádorral kötött házasságába hozományként vitt; a legrégebbiként számontartott, 1522-ben használt esküvői ruha vagy például Brandenburgi Katalin fejdísze.

Megcsodálható nagyon sok régi lakodalmi tárgy, nászajándék, sőt a látogató belenézhet IV. Károly és Zita esküvőjének filmjébe, egy 1925-ös zsidó esküvő felvételébe. De megnézheti Habsburg Ottó és Regina nászajándéklistájának fecnijét is, illetve az esküvői emlékek falán 77 keretezett menyasszonyi koszorút.

Simonovics Ildikó divattörténész, szakmuzeológus, a tárlat ötletadója annak idején éppen úgy képzelte el a Magyar menyasszonyt, ahogy az végül megvalósult. Arról is beszámolt, hogy a projekt három éve alakult Facebook-csoportjából több mint ötszáz felajánlott tárgy érkezett a kiállításra, emellett eddig 1400 esküvői fotó szerepel a kiállítás adatbázisában – ebbe a tárlat lezárultáig bárki feltöltheti saját fényképét.


657c1cef994df7b03bf3de2c.jpg
A Magyar menyasszony című kiállítás részlete a Magyar Nemzeti Múzeumban a megnyitó napján, 2023. december 13-án. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A Nemzeti Múzeum új időszaki kiállításának ünnepélyes megnyitóján mondott köszöntőjében Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a tárlat társadalmi, kulturális és vallási koordinátarendszerben mutatja be a házasság történetét. „Mindezt úgy, hogy az élethelyzeteken túl sorra veszi a ruhadarabok, a kiegészítők, használati tárgyak szerepét és jelentőségét. A kiállítás emellett egyszerre történelmi és modern.”

Hammerstein Judit, a múzeum megbízott főigazgatója arról beszélt, hogy a nagyszabású kiállításon több száz ismert és nagyon sok ismeretlen nő cirkalmas, regénybe illő története elevenedik meg féltve őrzött ruháikon, kellékeiken, szerelmes leveleiken keresztül. Eközben a magyar társadalomtörténet elmúlt 500 éve is kibomlik a háttérben. „A sokszínűen illusztrált tárlat egyszerre világít rá arra, miként alakult a nők szerepe az évszázadok során, illetve az is kiviláglik, hogy a nők szerepe fontosabb lehetett, mint egyébként a különböző történelmi tanulmányokból kitűnik.” Hammerstein elődeinek, Varga Benedeknek és L. Simon Lászlónak is köszönetet mondott a tárlatért.

Nyitóképen a Magyar menyasszony című kiállítás részlete a Magyar Nemzeti Múzeumban a megnyitó napján, 2023. december 13-án. Fotó: MTI / Balogh Zoltán