Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozatért felelős kormánybiztos a megnyitón hangsúlyozta: a kultúra képes munkahelyeket teremteni; régióknak arcélt, identitást, a helyi közösségeknek pedig tartást is adni.

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója a Kultúra.hu-nak elmondta: „Az esemény idén nemcsak a Művészetek Völgye ünnepe, hanem a kultúra ünnepe, emellett pedig az emberek, a családok és a barátok újrakapcsolódását is ünnepeljük.”

Mintegy 40 helyszínen több mint 2000 programmal várják az érdeklődőket. „A jegyeladások alapján idén húsz százalékkal többen jönnek el, mint 2019-ben. Akkor a 10 nap alatt 80 ezer jegyes látogatónk volt, idén viszont a 100 ezres számot is átléphetjük. A helyszíneket ezért tágasabbra szabtuk, hogy biztonságos, nyugodt kikapcsolódást jelentsen mindenki számára.”

Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend települések és az ott élő emberek nélkül nem valósulhatna meg a fesztivál – tette hozzá Oszkó-Jakab Natália.

Mihály Erzsébet, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója Böjte Csaba ferences szerzetes gondolatával köszöntötte a megnyitó résztvevőit. „Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, s meglátja, milyen sokan odaállnak mellé.”

Mihály Erzsébet, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója

Hozzátette: aki nem hisz abban, hogy rengeteg kiváló magyar művészünk van, az jöjjön el a Művészetek Völgyébe, és töltsön el néhány napot a Balaton-felvidék neves összművészeti fesztiválján.

„A nemzeti és a helyi értékeink érvényesítésére szeretnénk irányítani a figyelmet, ezzel a küldetéssel indítottuk el a Petőfi Kulturális Ügynökség által gondozott udvarokat is” – fogalmazott Mihály Erzsébet.

Arról is beszélt, hogy a Petőfi udvar csaknem 400 programmal érkezik a Művészetek Völgyébe. „Irodalmi kalandokat, a zenei élményekben katarzisokat, találkozásokat és hajnalhasadásig tartó világmegváltó beszélgetéseket kínálunk a velünk tartó érdeklődőknek.”

A Petőfi Irodalmi Múzeum részéről bemutatkozik – többek közt – a Cseh Tamás Archívum, a Mesemúzeum, a Kassák Múzeum és az OSZMI – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

A Petőfi Kulturális Ügynökség programjai a kultúra nagyjait is megidézik a Pilinszky 100 és a Mészöly 100 jegyében szervezett eseményekkel. „Legújabb büszkeségünk, a Magyar Kultúra Magazin is bemutatkozik a völgyben.”

„Számos partnerünk itt van, jó velük találkozni. Fiatal szervezet vagyunk, a fesztivál alkalmat ad, hogy leüljünk, és átbeszélhetjük az éven átívelő programokat, együttműködéseket alakítsunk ki vagy fejlesszünk tovább. A Kultúra.hu-n olvasható tartalmak sokszínűsége a fesztiválon is megjelenik” – jegyezte meg.

Márta István, a Művészetek Völgye alapítója arról beszélt, hogy nem a közönség létszáma vagy a marketing alapozta meg a fesztivált harminc évvel ezelőtt, hanem a csapatmunka, a jókedv, a humor és az irónia.

Az idén harmincéves összművészeti fesztivál július 23. és augusztus 1. között várja a látogatókat.

Fotók: Stámusz Dániel