Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikus iparművész alkotásaiból nyílt szombaton állandó kiállítás Szombathelyen.

A Nemzet Művésze 2019-ben szülővárosának adományozta válogatott életművét, ennek darabjai, valamint a Herendi Porcelánművészei Múzeumból letétbe helyezett művek, összesen 115 alkotás látható az erre a célra felújított belvárosi műemléki épületben.

Schrammel Imre kiállítását Wehner Tibor művészettörténész az alkotó jelenlétében ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, felidézve a hét évtizedes alkotói pálya fejezeteit, műveinek tematikai csoportjait „a korai hollóházi tárgyaktól a konstruktív alakzatokon, a fegyverrel átlőtt-roncsolt szabályos plasztikákon, a madártetem-maradványok kompozícióin, a mitológiai és bibliai alakok fájdalmasan deformált alakjain át a karneváli, tündöklő színekben játszó mázas porcelánfigurákig, majd a csendélet-plasztikákig és az állatszobrokig”.

Szombathely új kulturális intézménye a Múzeumok éjszakáján nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Nemény András polgármester az avatáson hangsúlyozta: egy színvonalas kiállítóhellyel és rengeteg felbecsülhetetlen értékű műalkotással gyarapodott a város.

A gyűjteménynek otthont adó mintegy 150 éves Éva-malom épületét a magyar állam vásárolta meg és adta Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzatának ingyenes vagyonkezelésbe.

Felújítására 280 millió forintos uniós pályázati forrásból nyílt lehetőség. Az épületben fogadóhelyiség, két kiállítótér és egy kézműves-foglalkozásokra alkalmas műhely kapott helyet. A létesítmény különlegessége, hogy homlokzatára a szombathelyiek által megjelölt téglák kerültek.

A Schrammel-gyűjtemény Szombathely múzeumi negyedében, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeként működik.

A szombaton megnyitott állandó kiállítás tematikus rendben mutatja be a művész pályáját. A terembe belépve a Kapuk sorozat darabjai invitálják beljebb a látogatót a további egységek megtekintéséhez. Láthatók a pálya elején született hollóházi porcelánkísérletek darabjai, valamint az alkotó legforradalmibb alkotásai, a lőtt munkák. A lövés és robbantás alakította áttöréseken áttekintve a kiállítás két másik tematikus egységébe lehet bepillantani: a történelmi sorsfordulókra utaló művekre és a férfi-bika gondolattal játszó Minótauroszok világába.

Külön témaként vannak jelen a kiállításban a személyes vonatkozású portrék és állatábrázolások, valamint a csendéletek.

A megnyitó ünnepségen Csapláros Andrea múzeumigazgató ajándékkal köszönte meg, hogy Schrammel Imre alkotásai az intézmény gyűjteményét gyarapítják: a művész az új, szombathelyi korszak kezdetének jelképeként egy üres naplót kapott, ebben folytathatja évtizedekkel ezelőtt elkezdett bejegyzéseit.

Fotó forrása: Szombathely.hu