A keresztény szellemiségű könyvkiadók legnagyobb magyarországi seregszemléjét Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, a Szent István Társulat (SzIT) fővédője nyitotta meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

A bíboros reményét fejezte ki, hogy a könyvhét résztvevői a lélek és a szellem épülésére szolgáló könyvek által megerősödnek a szeretetben és elmélyülnek hitükben.

Farkas Olivér, a SzIT igazgatója elmondta: a szombatig tartó könyvhéten a budapesti Ferenciek terén 27 kiadó 7 ezer kiadvánnyal, köztük 45 könyvheti újdonsággal lesz jelen.

Rózsa Huba, a társulat alelnöke kiemelte: a téren felállított 20 pavilonban reggel 9-től este 7 óráig dedikálásokkal, könyvbemutatókkal várják az olvasókat a katolikus egyházat, a magyarországi szerzetesrendeket, a protestáns egyházakat, az egyházi sajtót képviselő kiadók, valamint magánkiadók.

Sarbak Gábor, a Szent István Társulat elnöke a könyvheti kiadványok közül kiemelte Szovák Kornél: Szent István. Sorsfordítók a magyar történelemben, valamint és Hal’ko József A csehszlovák szakadár katolikus akció. Kommunista kísérlet a katolikus egyház nemzeti egyházzá formálására Csehszlovákiában című könyvét.

Szólt a 2021 szeptemberében Budapesten rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak emléket állító többnyelvű gyűjteményes kötetekről, amelyek a kongresszuson elhangzott előadásokat, fakultációkat, prédikációkat, katekéziseket tartalmazzák.

Fontos kiadványnak nevezte Oláh Dezső A Mennyei Atya szeret minket – Le Cheresko Dad kamel amen című, lovári–magyar hittankönyvét. Megemlítette Karikó Éva újságíró Bíró László nyugalmazott tábori püspökkel készített, Osztatlan szívvel című interjúkötetét, valamint José Ignacio Tellechea Idígoras Loyolai Szent Ignác-életrajzát.

Sarbak Gábor
Az ünnepségen Erdő Péter és Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Stephanus Alapítvány elnöke átadta a 2022. évi Stephanus-díjakat.

Az idei kitüntetett teológiai kategóriában Jozef Hal’ko, a Pozsonyi Főegyházmegye római katolikus segédpüspöke, a Pozsonyi Comenius Egyetem Római Katolikus Cirill és Metód Hittudományi Karának egyháztörténelem tanára. Irodalmi kategóriában Szovák Kornél Széchenyi-díjas klasszika-filológus, középkorkutató, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának oktatója vehette át az elismerést.

Spányi Antal elmondta: a Stephanus-díj a Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány kulturális díja, amelyet 1993-tól a Szent István-könyvhét megnyitóján adnak át irodalmi és teológiai kategóriában. A díjazottak olyan szerzők, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik, mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi műfajok területén. A díjat alapításától napjainkig hatvanan nyerték el – tette hozzá.

Käfer István, a PPKE BTK Szlavisztika Közép-Európa Intézetének alapítója Jozef Hal’kót méltatva kiemelte: már első számon tartott, a csehszlovák szakadár katolikus akcióról írt munkája jelezte, hogy meghatározó feladata a kommunista történelemhamisítás tisztázása lesz.A történelmi hűségre törekvés különösen is megjelenik a Hal’ko-életmű központi alakjával, Pázmány Péterrel foglalkozó írásokban. Tudományos munkásságának csúcsa Pázmány Péter sírjának feltárása a pozsonyi Szent Márton-katedrálisban ismertette Käfer István.

Käfer István

Szovák Kornél a Vas megyei Sárváron született 1962-ben. Egész életét meghatározó élménye volt, hogy a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tanult és érettségizett. Egyetemi tanulmányait 1982 1987 között az ELTE Bölcsészettudományi Karának latintörténelem szakán végezte. 1984-től részt vett a Boronkai Iván vezette A Magyarországi középkori latinság szótára szerkesztőségének munkájában, 1995-től a szótár főszerkesztője. A szótár filológusok, történészek, levéltárosok, teológusok, nyelvészek alapvető kézikönyve. Forráskiadói munkájából kiemelkedő a közreműködése Az esztergomi egyház formuláskönyve megjelentetésében. Szovák Kornél 1996-ban védte meg kandidátusi értekezését, 2011 óta az MTA doktora.

Fotók: MTI/Balogh Zoltán