Az Art Market Budapest rendezvény az évek során inspirációvá vált, hiszen külföldi és hazai alkotók, feltörekvő képzőművészek számára jelent zsinórmértéket, célkitűzést és vonzerőt rangjával és egyedülálló lehetőségével – hangsúlyozta Závogyán Magdolna a 13. Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár (AMB) szerdai budapesti megnyitóján.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára elmondta, hogy az idei Art Market Budapest kiemelt kísérőeseményeként megvalósuló programsorozat, a SHUKAR.T a kortárs roma képzőművészetet helyezi fókuszba, mely az egyetemes emberi értékek, valamint a nemzeti kultúránk felbecsülhetetlen értékű részét képező cigány–magyar művészet bemutatását célozza.

„Az elmúlt évek válságos időszaka, különösen a pandémia jelentősen átrajzolta a művészeti seregszemlék és vásárok világát, ezért is rendkívül örömteli és elismerésre méltó, hogy a nehézségek ellenére töretlenül erősödött az Art Market Budapest nemzetközi pozíciója” – mondta Závogyán Magdolna. Hozzátette: az Art Market sikerének titka a kortárs képzőművészet bemutatásának komplexitásában, a megközelítési módok egyensúlyában rejlik. Erőteljes és példaértékű a rendezvény hangsúlyos társadalmi szerepvállalása is, a köznevelés szereplőit megszólító múzeumpedagógia, a művészhallgatók részvételének ösztönzése, valamint idén a kortárs roma képzőművészet bemutatása és népszerűsítése – tette hozzá.

Amikor romákról beszélünk, akkor nem a szegénységet, hanem a roma kultúra sokszínűségét kell felszínre hozni – emelte ki Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, hozzátéve, hogy a rendezvény lehetőséget biztosít ennek a változatosságnak a bemutatására.

Négy kontinens harminc országából mintegy száz művészeti galéria, intézmény és egyéb kiállító mutatkozik be csütörtöktől vasárnapig a Bálna Budapest épületében a 13. Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásáron, amelyhez Inside Art néven művészeti és műtárgypiaci konferencia is csatlakozik.

Az AMB társrendezvényei a régió legjelentősebb designipari seregszemléje, a 360 Design Budapest, valamint Európa kiemelkedő kortárs művészeti fesztiválja, a Liszt Ünnep.

A képen Závogyán Magdolna. Fotó: Soós Lajos / MTI