DSC_1196-2_Copy

A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában rendezett ünnepségen a Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: nagy hagyománnyal büszkélkedhet a 63. Vásárhelyi Őszi Tárlat. Elmondta, hogy Tornyai János Munkácsy Mihálytól lesve, francia mintára alapította meg a tárlatot, ezzel versenyt és seregszemlét biztosítva a hazai művészek számára. ?Ahogy Cseh Tamás fogalmaz: a szűk levegőjű ?50-es években szervezték meg a tárlatot, ráadásul az alapító atyák, Barcsay Jenő és Kondor Béla sem tartozott a kiemelt művészek közé. Az új képzőművészeti bemutatkozás az ország üde színfoltjává vált? ? fogalmazott a miniszter. A fővárostól távol eső kiállítást provinciális kezdeményezésként kezelték az akkori politikusok, amelyre szerintük így nem volt érdemes odafigyelni. Mint elmondta: a ?60-as évek átmeneti támogatása után nagyon viharos volt a Vásárhelyi Őszi Tárlat élete, ?és csak az utóbbi 10-15 évben találtuk meg a mostani, új hangot.? Büszkén osztotta meg véleményét, miszerint az Alföld nem zárja ki a művészeteket. ?A nagy sömmi ? ahogy Tornyai fogalmaz ? mégis tartogat valamit. A nagy sömmi nekünk mindent jelent.?

 

DSC_1238-2_Copy

Szurcsik József képzőművész, az Magyar Művészeti Akadémia tagja a kiállításról elmondta: Hódmezővásárhelyen a művészeket nyitottság és szeretet fogadja. A Vásárhelyi Őszi Tárlat öröksége olyan, amelyre érdemes építeni, de a tanulságait is érdemes megszívlelni. A 19. század végén az akadémiák zárt levegőjében való munkálkodást a festők a szabad levegőre cserélték, és Európa-szerte kivonultak, majd létrehozták a vidéki művésztelepeket. Nálunk Nagybánya, Szolnok, Kecskemét mellett Hódmezővásárhely is ekkor kezdett művészeti központtá válni.

 

DSC_1022-2_CopyDSC_1014-2_Copy

?A 20. század hajnalán Tornyai János, Rudnay Gyula, Endre Béla éltek itt. A letelepedő művészek a tájat és az azzal élő embereket is megfestették, hiszen a vásárhelyi élet megörökítése nemcsak művészeti, de etikai kérdés is volt: az itt élő művészek számára fontos volt, hogy bemutassák a szegénységben élők problémáit. Meghatározónak bizonyult Kurucz D. Istvánnak köszönhetően a művésztelep megalapítása 1963-ban, majd a következő évben elindult a Vásárhelyi Őszi Tárlat napjainkig tartó sora. Noha a korabeli művészetpolitika támogatta a Munkácsy-örökséget továbbvivő Tornyai?Rudnay-hagyományt, a vásárhelyiség mégis a kritikai realizmus életben tartásával egyfajta oppozíciót képviselt. A múló évtizedek alatt a szervezők nem adták fel a helyi örökséget, az emberközpontú ábrázolást, így a nyitási kísérletek kiváló eredményt hoztak. Sajátos vásárhelyi tárlatok jöttek létre? ? osztotta meg gondolatait a képzőművész. Ráadásul ? mint hozzátette ? a város felelős vezetői minden időszakban komoly segítséget nyújtottak, támogatásukról biztosították az országos hatókörű művészeti fórumot. Így Hódmezővásárhely és az Őszi Tárlat ma már elválaszthatatlanok. ?A 21. század nem kerüli ki a Vásárhelyi Őszi Tárlatot sem, a jelenben élő aktív művészek saját életükkel, friss szemlélettel töltik meg a tárlatot, ami vonzóvá teszi azt a közönség számára is. Nemhogy vénülne, egyre fiatalodik és erősödik a tárlat.?

 

DSC_1026-2_Copy

A díjátadót követően a Tornyai János Múzeumban megnyílt a tavalyi, a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat kiemelt díjazottjainak kiállítása. Gaál József képzőművész Persona című tárlatával mutatkozik be, a Ritmus című kiállításon Mórocz István Rudnay Gyula-ösztöndíjas grafikusművész alkotásaival ismerkedhet meg a közönség, Bíró Botond, a Fiatal Festők Nívódíjával kitüntetett művész képei pedig az Elevenelemek című tárlatán láthatók.

A 63. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet Kondor Attila grafikusművész kapta, az elismerést Lázár János, Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke adta át. A Tornyai-plakettel minden évben a tárlaton szereplő egy kiemelkedő művész munkásságát ismerik el, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár. A Szabó Iván szobrászművész által tervezett plakettet a díjazottak csak egyszer kaphatják meg.

DSC_1365-2_Copy
Kondor Attila grafikusművész

A Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat, amellyel egy éven át havi százezer forint támogatás és a névadó leszármazottja által adományozott Rudnay-rézkarc is jár, Szvet Tamás képzőművész nyerte el.

A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Papageorgiu Andrea festőművész részesült, az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíját Király Gábor festőművész vehette át Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkártól.

DSC_1317-2_Copy
Király Gábor átveszi a díját

A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adományozza az Endre Béláról, valamint a Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Földi Péter, utóbbi nívódíjat Ámmer Gergő szobrászművész érdemelte ki.

A felsőoktatási intézmények festő szakának végzős hallgatói számára meghirdetett Fiatal Festők Nívódíjában Jagicza Patrícia Linda részesült.

Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond