Lekerült az állványzat a Magyar Állami Operaház Hajós utcai üzemházának homlokzatáról. Az újjászületőben lévő épület Magyarország egyik legjelentősebb operaénekese, Simándy József előtt tisztelegve Simándy-épület néven nyílt meg.

A föld felett kilenc-, összesen tizenhárom szintes üzemház avató ünnepségének időpontja Simándy József első fellépéséhez kapcsolódik. A Kossuth-díjas operaénekes még énekkari művészként 1943. május 9-én, A cigánybáró című operett vasárnapi matinéelőadásán énekelte első operaházi szerepét az Ybl-palota színpadán – magyarázta Ókovács Szilveszter főigazgató.

Ezt a dátumot az avatásra már jóval korábban kitűzték, noha a felső szintek teljes birtokba vételéhez még idő és pénz szükségeltetik. A tetőteraszról jó időben pazar kilátás nyílik Budapestre, sőt a budai hegyek északi pereméig is ellátni. A panorámát a terasz alatt lévő emeleteken dolgozó kórus és gyermekkar élvezheti leggyakrabban.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár az ünnepségen emlékeztetett arra, hogy a Magyar Állami Operaház elmúlt évtizede mozgalmas volt, egymást érték az intézmény nagyberuházásai, az Erkel Színház korszerűsítése, az Eiffel Műhelyház és próbacentrum 2021-es átadása, majd az Andrássy úti Ybl-palota teljes körű felújítása. Mint mondta, a Hajós utcai üzemház a dalszínház megújulásának legújabb mérföldköve.

A nemzetnek régi adóssága tisztelegni a 20. század egyik legnagyobb tenoristája előtt azzal, hogy egy operai intézményt róla neveznek el.

Az üzemház belső újraépítése az Operaház 2017–2022-es rekonstrukciójának részeként valósult meg, utómunkálatait várhatóan 2023 végéig önerőből valósítja meg az Opera.

A család képviselőinek jelenlétében kedden átadott Simándy-épület földszintjén tágas előtér jött létre, itt kapott helyet a tenorista fejszobra, Kelemen Kristóf alkotása, és a nyolcvan évvel ezelőtti előadás plakátja is. A hatalmas üvegportálon át éjszaka is bárki betekinthet ide, és láthatja a folyamatosan megvilágított szobrot, amelynek párja Szegeden áll, valamint a plakátot.

Schulder, azaz Simándy József Kistarcsán született 1916-ban. Iskolái elvégzése után a Szürketaxi vállalatnál autószerelést tanult, és ott dolgozott 1939 őszéig. Posszert Emília magániskolájában, majd 1943 és 1945 között a Zeneakadémián tanulta az éneklést dr. Székelyhidy Ferenc növendékeként. Az Operaház énekkarából Szegedre szerződött, innen ívelt fel fényes budapesti és nemzetközi karrierje. Amszterdam, Bécs, München közönsége élvezte kivételesen szép és hajlékony orgánumát, amelyet személyes érzelmekkel fűtött át. Emellett bravúrosan kiénekelt minden mássalhangzót, az ő szavát mindig lehetett érteni – tanúsította az Anyegin Lenszkij áriájából készült felvétel is, amely elhangzott az avatón.

Az Opera Hajós utcai művészbejárójával szemközt álló, csaknem ötezer négyzetméter hasznos területű épület az Operaház 1980–1984-es felújításának közvetlen előzményeként, Siklós Mária tervei nyomán létesült 1979-ben.  Az üzemház a 2010-es évekre korszerűtlenné vált. Az átalakítás első fázisa a Városliget Zrt. által alapított Opera Vagyonkezelő Kft. beruházásában, a Laki Épületszobrász Kft. kivitelezésében valósult meg 2023 március végéig.

A 2017-ben kezdődött beruházás 2023 végére várható teljes befejezéséig mintegy nettó 3,2 milliárd forint közpénzt használtak fel. Jelenleg kilenc szintje kész teljesen, négy esetében utómunkálatok szükségesek. A fennmaradó felújítást – a költségek növekedése okozta forráshiány miatt – a Magyar Állami Operaház 2023 végéig önerőből és mecenatúraprogramja keretében tervezi befejezni.

Fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház